Нима наистина хлябът е лош?

От хляба се дебелее, той разболява. Подобни изявления все по-често се разпространяват в интернет и медиите през последните години. Нима хлябът наистина е дяволът, за какъвто ни бива представян днес?

Вълна от скептицизъм спрямо зърнените продукти ни залива напоследък от САЩ към Европа. В САЩ това достига неподозирани измерения: книги със заглавия като "Тъпи като хляб" са бестселъри. Но наистина ли всичко, което е написано в тези книги, е и вярно? Дали високата консумация на хляб в САЩ е виновна за ширещото се затлъстяване?

Ако погледнете цифрите, потреблението на хляб в Германия е по-високо, отколкото в САЩ. Следователно, в Германия би трябвало да има повече дебели хора. Това не е така. По същия начин, човек може да намери потвърждения: факт е, че високо-въглехидратната диета в дългосрочен план може да доведе до церебрални заболявания и напълняване.

Има, също така, и признати заболявания, които са предизвикани от консумацията на зърнени култури (алергии, болестта целиакия).

От друга страна, за потреблението на зърнени култури често целенасочено се разпространяват полуистини и преувеличения. Колкото по-популярно и широко разпространено е нещо, толкова по-лесно може да се критикува. Резонанс и вниманието на медиите са гарантирани.

Хлябът не е дяволът. Необходимо е, както много често в живота, съзнателно боравене. Осъзнато боравене с нещата, които ядем всеки ден. Има значение, какъв вид хляб ядем. Бял хляб или продукти, направени с бяло брашно, не напразно се наричат ​​празни въглехидрати. Това означава, че от тях се получава само енергия. (Тялото превръща въглехидратите веднага в захар.) Всички здравословни съставки на зърното са в обвивката. В бялото брашно, обаче, тя е отстранена, поради което не съдържа витамини, минерали и др.. Пълнозърнестите храни са, следователно, по-здравословни.

Също така, роля играе и обработката. Колкото по-бавно и внимателно е обработването, толкова по-добре. Хлябът с квас има достатъчно време за ферментация. По време на този процес се разгражда глутен, произвеждат се ароматизанти, а полезността на съставките се увеличава.

Интересно е и за всички Палео-привърженици: находки от палеолита на инструменти в Италия, Чехия и Русия, показват, че преди още 30 000 години се е месило. Праисторическият хомо-сапиенс не само е ловувал и събирал, но и е пекъл продукти с брашно. Така че, ако искате наистина да се храните като в Каменната ера, шунката трябва да се яде не само чиста, но и върху филия хляб.

Паниката е ненужна. Зърнените култури са, строго погледнато, не по-нездравословни от маруля, броколи и круши. Това зависи от количеството, тъй като дозата прави отровата. Твърде много месо повишава риска от рак, както и твърде много витамин А.

Зърнените култури са основен източник на витамини, минерали и фибри. Така че, няма смисъл да се откажете профилактично от хляб & др.. И все пак, разнообразието в кухнята никога не вреди, бъдете отворени за експериментиране.