Как да се преборим с настинката?

През зимата настинките не са рядкост. Много хора се оплакват от главоболие, хрема и болки в гърлото. Най-добре е изобщо да не се заразявате, защото настинките са много изнервящи и изтощителни. За да се предотвратят, можете да стимулирате имунната система. Има начини настинката да премине по-леко.

Никой не желае да е болен. Ето защо, е най-добре да се предотврати настинката. Това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

 1. Хранете се здравословно. Това е най-важното. Балансираната диета с изобилие от пресни плодове и зеленчуци укрепва имунната система. Така вирусите нямат шанс.

 2. Пийте чай. Особено чайове от джинджифил, липов цвят и бъз стимулират защитните сили на организма.

 3. Студено-топли контрастни душове не само стимулират кръвообращението, те също така активират имунната система. Важно: Винаги завършвайте със студена вода.

 4. Пазете си, доколкото е възможно, от болни хора. Настинките обикновено са причинени от вируси. Ако не сте изложени на вируси, вие няма да настинете.

 5. Спортувайте редовно. Това укрепва имунната система и ще се разболявате по-рядко.

 6. Уверете се, че имунната ви система не е ограничена в своята функция. Това се случва при твърде малко сън, или твърде много стрес. Така че: наспете се и се отпуснете. Тялото ще Ви се отблагодари за това.

 7. С цинк и витамин С защитата на организма може да бъде подкрепена.

Ако все пак сте настинали, симптомите могат да бъдат облекчени с няколко прости мерки.

 1. Помогнете на имунната система с необходимите минерали и витамини. Яжте много плодове и зеленчуци. По този начин, тялото получава това, от което се нуждае.

 2. Пийте много. Това винаги е добре, така или иначе. При настинки течността гарантира, че слузта ще се отделя по лесно. Най-подходящи са вода или билков чай.

 3. Проветрявайте често и не претопляйте стаите. Сухият въздух изсушава лигавиците. Алтернативно, можете да увеличите влажността в отопляеми помещения (например с една чаша вода, която е поставена на парното и бавно се изпарява.).

И следните мерки могат да бъдат полезни:

 1. За болки в гърлото има доказани средства - гаргара с чай от лайка или градински чай. Тези билки съдържат много дезинфекциращи вещества, като по този начин подпомагат лечебния процес.

 2. Не се претоварвайте. Останете в леглото и си почине, за да се възстановите по-бързо.

 3. Въздържайте се по време на настинката от пушене и алкохол. Това само ще натовари отслабналото тяло допълнително.

 4. Редовни инхалации през носа със солена вода действат отхрачващо. Можете, също така, да вдишвате солена вода. Всичко зависи от това, колко въздух получавате през носа си.

Ако настинката се задържи повече от една седмица без подобрение, появи се силна болка или висока температура и т.н., трябва да се потърси професионална помощ от лекар. Може да се окаже, че това не е само една проста настинка, затова е по-добре да сте сигурни, отколкото да съжалявате после.