Витамин C - здравословният допинг против настинки!

Витамин C, аскорбинова киселина, C6H8O6 ... е открит през 1912 г. и има голямо значение за човешкото тяло. - Това време, на моряци, които поради недостиг на витамин С са страдали от скорбут с кървящи венци и др., вече е история ... Ние помним: За 100 от екипаж от 160 човека на Васко да Гама завършва - през 1498 г. едно пътуване до африканския нос Добра Надежда - отчасти поради значително увеличаване на податливостта към инфекции - смъртоносно.

Скорбутът днес в Европа, разбира се, вече не е проблем - но знанието за витамин C като много ефективен помощник на имунната система. Особено сега, през есента, когато настинките дебат отсвякъде, е по-здравословно да си набавим сто процента витамин C.

Официално се препоръчват 100 милиграма дневно чист витамин C, - но има някои ситуации, когато тялото много повече се нуждае от витамин С: например при тежко натоварване витамин C помага за защита на клетките на организма от оксидативния стрес при тежка мускулна работа. Влажният, студен сезон е една от ситуациите, които изискват повече витамин C - той насърчава производството на антитела и бели кръвни клетки, снабдени с необходимите енергийни източници против инфекция.

Ако още при първите признаци на настинка вземете голяма доза витамин С, често тя да може да бъде спряна навреме. Първите бодежи в гърлото стихват бързо, умората отшумява, лигавиците са освободени. Витамин C дейтва и превантивно.

Но дали не може да се предозира, се чудите сега - не, не е възможно, казват експертите. Това, което е вповече, се отделя чрез бъбреците, толкова е просто. Поради това е добре да се приема продукт с удължено освобождаване, който осигурява витамин C не наведнъж, а постепенно в тялото.

Разбира се, можете да се опитате да приемате нужния витамин C с балансирано хранене. Супер-храните за тази цел за: ацерола (1500 мг на 100 г), шипка (1200 мг), касис (170 мг), магданоз (160 мг), зеле, броколи и чушки (100 мг), лимони и портокали (50 мг) или телешко и говеждо месо, черен дроб (40 мг) ...
• Но тъй като тялото може да съхранява витамин С само много ограничено и
• има големи загуби на витамин С при съхранение, охлаждане и затопляне, точно сега през есента е изключително полезно да се помогне на тялото с допълнителен витамин C. Но няма нищо нередно в това, този процес да се подпомагане със зърнастец на прах,  комплекс от ацерола или шипка на прах.