Тренировки: High- или Low-Impact

Може би вече сте срещали термините "тренировка с висока степен на въздействие" и "тренировка с ниска степен на въздействие" - или High-Impact-Workout и Low-Impact-Workout. Те, все пак, се използват често в света на фитнес услугите. Но признайте си, знаете ли точно какво означават тези термини? Ако не, това не е фатално. Тук можете да прочетете.

Като цяло става дума за две разновидности на тренинг, всяка от които представлява различен тип тренировка, но са, така да се каже, двете страни на една и съща монета. Но може не за всеки една High- или Low-Impact-тренировка да е най-доброто. За кого е подходящ даден вид тренировка, зависи от много фактори, напр.:

  • индивидуалното фитнес ниво
  • физически и здравословни проблеми
  • силни сртани
  • слаби страни

Тренировка със силно въздействие High-Impact

С този термин се определя една интензивна, предизвикваща потене тренировка, при която тялото се натоварва и в по-голяма степен. Особено костите и ставите биват от части силно натоварени. По време на тренировката с висока степен на въздействие се изгарят много калории и сърдечната честота се покачва.

Типични видове тренировки са, например, скачане на въже, бягане или интензивни тренировки по аеробика.

Тренировки с ниско въздействие Low-Impact

Този термин включва тренировки, които представляват по-леко натоварване за тялото. Към тях спадат разходки, лека кардио йога, пилатес или скандинавско ходене. Т.е., става дума за по-щадящо физическо натоварване.

Спрно е дали водната аеробика или плуването спадат към тези тренировки. От една страна, тези два спорта могат да повишат доста пулса, от друга страна, ставите биват щадени.

За кого е подходящ даден вид тренировка?

Винаги трябва да се започне с Low-Impact- тренировка. Независимо дали сте начинаещ или се завръщате след продължителна почивка в спорта, ставите и мускулите не са привикнали към тежки натоварвания и лесно може да се стигне до контузии. Трябва да се започне с леки тренировки и да се даде време на тялото да свикне с необичайното натоварване. Разбира се, тренировките с ниско въздействие са и правилният избор за възрастни хора или за хора със ставни проблеми, травми или хора с наднормено тегло.

High-Impact е подходящ както за аматьори, така и за професионални спортисти. Тук целта е, изхождайки от едно добро ниво на фитнес, личните цели да се поставят все по-високо. Независимо от това, дори за добре тренираните е от полза да се вграждат и Low-Impact-единици, така тялото винаги може да се възстанови до известна степен.

Защо тренировки High-Impact са "по-опасни"?

High-Impact-тренировките са "по-опасни", защото водят до по-висок риск от травми. Това е съвсем логично, защото всяко действие предизвиква и съответна реакция. Тялото трябва да поеме силите, въздействащи по време на по-интензивни тренировки. При тичането върху тялото въздейства около двойно по-голяма сила, отколкото при ходенето, което означава,че около два пъти по-голяма тежест въздейтва при всяка стъпка вурху коленете, глезените и тазобедрените стави. Ако тялото не е привикнало с това, това може да доведе, например, до преумора или травми. Колкото по-големи са силите, които въздействат върху тялото (т.е. по-интензивна е тренировката или човек е по-тежък), толкова по-голям е рискът.

Най-доброто от двата свята

Най-добре е да намерите един добър баланс между двата вида тренинг, така ще имате най-доброто от двата свята:

подобрявате физическата си ефективност стъпка по стъпка с High-Impact-единици, а с Low-Impact- единици давате на тялото си и малко почивка, а така предотвратявате травми.

Забележка: Днес има много спортове или тренировки, които се състоят от упражнения High-Impact и Low-Impact. Преходът е плавен. Често важи правилото:

При Low-Impact единият крак е винаги в контакт със земята, а при High-Impact не винаги е така. (Като това не може да се разграничи при всички спортове. Как бихте определили плуването тогава?) Както и да е, най-общо казано, колкото по-натоварващо е, толкова по-вероятно е да е High-Impact и обратно.