Силна имунна система с правилно хранене

Има хора, които просто са постоянно болни. Често настиват. Причината е слаба имунна система.

Но дали нашата имунна система работи добре или не, зависи от редица фактори. Храненето играе важна роля.

По принцип не може да се каже, че дадена храна е особено полезна за нашата имунна система. Важно е взаимодействието на различни вещества. С балансирана, цялостна и здравословна диета ще се постигне най-добре тази комбинация.

Важни вещества за имунната система

След като човек вече се е разболял, за съжаление, не може да се излекува със здравословно хранене. Ето защо, профилактично засилване на имунната защита е правилния подход. Нашата имунна система се нуждае от цяла гама от различни вещества, които се срещат в различни храни, за да функционира добре. Те включват:

 • Протеини: те са част от антитела и други агенти на имунната система.
 • Мазнини също засягат имунната система.
 • Витамини: класиката. Колкото по-голямо разнообразие в храната, толкова по-добре. Като антиоксиданти витамините предпазват тялото ни от свободните радикали.
 • Минерали и микроелементи: Тук се открояват цинк и селен, но и други вещества имат положителен ефект върху нашата имунна защита.
 • Фитонутриенти: малцина знаят, че и тези вещества са много важни за нашата имунна система. Към днешна дата са известни около 30 000 различни фитонутриенти, сред които са флавоноиди, полифеноли или антоксиани. Положителните начини на действие на тези вещества върху телата ни са много разнообразни, което не е изненадващо при такъв голям брой. Много от тях са полезни за нашата имунна система и за защитата срещу вируси и бактерии. Фитонутриенти се съдържат само в растителни храни. Откриват се както в плодовете и зеленчуците, така и в бобови растения, зърнени култури, семена, ядки и дори чай и кафе.

Какво е от значение

Важното е колко често и колко ядем. Появата и развитието на много заболявания зависи до голяма степен от нашите хранителни навици и начина ни на живот.

Видът на храната, която ядем, определя защитния ефект, който има. Добро снабдяване с колкото е възможно повече вещества е важно, защото само сложното взаимодействие на различните компоненти на храните има най-добър ефект.

Не е толкова важна сумата на необходимите хранителни вещества, по-важен е балансът на всички хранителни вещества, защото само тогава се развива положитело взаимодействие.

Най-добър ефект

Най-ефективна е здравословна диета едновременно с активен начин на живот. Редовните упражнения и спорт укрепват допълно имунната система.

Промени в последния момент не са достатъчни. Те нямат почти никакъв дългосрочен ефект в профилактиката на заболявания. Така че, не помага да се изпие набързо един литър прясно изцеден портокалов сок, за да се предотвратят настинки. Само една редовна балансирана диета води до целта.

Защо балансираната диета е важна

Балансираната диета пази здравето. Тя също помага на организма да избегне пропуски или недостиг.

Не е толкова важно количеството. Важна е качествената комбинация.

Оптимален е прием на храни, които имат правилен състав от мастни киселини, правилното съотношение от дълго- и късоверижни въглехидрати и правилен модел протеини и аминокиселини. Ако всичко това е твърде сложно, можете да се ориентирате по следните, основни препоръки за храненето:

 • много плодове и зеленчуци
 • много пълнозърнести храни
 • намаляване на млечните продукти
 • малко месо
 • малко захар
 • малко индустриално преработени храни