Какво всъщност прави лимфната система?

Добре известно е, че в нашите тела циркулира кръв и се изпомпва от сърцето до най-малките капиляри. Въпреки това, почти никой не е наясно, че ние също имаме втора "течна система": Лимфната система обикновено работи скрито. Но: Какво всъщност прави?

Обръщаме внимание на лимфната система, когато възлите изведнъж се подуят болезнено, поради възпаление: На шията, под мишниците, в слабините или зад коленете ... Или ако след сериозна операция, специално обучена масажистка идва и извършва лимфен дренаж, за да стимулира системата нежно.

Официално открита е била лимфната система от Хипократ през 5-ти век. Натуропатията я счита за важен отделителен орган, като далака и тимуса. Не само традиционната китайска медицина (TCM) я поддържа с лек масаж и специални билки. Хомеопатията и натуропатията предлагат регулиращи средства и лечебни растения. Някои наричат ​​лимфната течност също и "кръвно мляко".

Но, отначало: Лимфната система се занимава основно с това, да извлича отрови, твърде много течност, мазнини и отпадъци. И това от места между клетките в организма, които не са снабдени пряко или достигнати от кръвния поток. Там се отварят малки вени и приемат неблагоприятни и безполезни вещества, "филтрират" през лимфните съдове и лимфните възли ... докато през големите лимфни съдове в крайна сметка достигнат до венозната система и по този начин в циркулацията на кръвта в областта на горната част на гърдите.
Но лимфната система може и да се задръсти, което може да доведе до много видове заболявания, включително подуване и възпаления от всякакъв вид, но и до нервни и емоционални проблеми.

Какво би могло да бъде по-добро от това, да се стимулира и прочиства редовно лимфната система? - В природната медицина се прилагат следните мерки: вендузи, пиявици, различни пластири и лечебни растения като билкови смеси по Парацелзий или тинктури от конски кестен.

Особено за подпомагане на далака, който често се нарича "забравения" орган, се препоръчват билки, които подпомагат и черния дроб, и обикновено се използват за детоксикация: коприва (например, като спагирична есенция) , бръшлян , камшиче или цикория.