За стремежа към щастие

Коледа наближава. Време, когато разсъждаваме за собствения си живот. "Защо не съм щастлив?" и "Как да намеря своето щастие?" са само два от въпросите, които често си задаваме.

Същността на щастието

Какво е щастието? На този въпрос не може да се отговори универсално. Щастието изглежда за всеки човек по различен начин. Мнозина днес поддържат една визия на щастие, която виждат в рекламите. Това може да доведе до проблеми.

Фалшива визия за щастие

Има много погрешни схващания за това, какво наистина е щастие. Тук са две от тях:

  1. Новият автомобил ще донесе щастие или най-новите джаджи, новата къща ... Ако това е така, защо тогава толкова много хора са нещастни?
    Древните философи са го знаели и сега се потвърждава от изследвания: Нещата, които човек притежава, могат да го направят щастлив. Но, в крайна сметка, нашият мозък ги приема за даденост - щастието изчезва. Затова и спечелилите от лотарията, в рамките на една година, са на нивото на щастие, което са имали преди това. Те са свикнали с печалбата от лотарията и нещата, които са си закупили с нея.
  2. Щастлив съм, когато нещата не вървят така, както аз искам. Това е едно прекрасно чувство. Има само един проблем. Обективно погледнато, ние  много рядко имаме контрол над нещата. Нашето щастие зависи от неща, които не можем да контролираме.

Пътят към личното ни щастие

Ще намерим щастието си, ако го потърсим. За това ние трябва само внимателно да крачим през нашия живот и да изключим автопилота.

  • Всеки ден има редица малки моменти на щастие, но ние ги пренебрегваме. Щастието трябва да бъде възприемано съзнателно. Нека да обърнем внимание по-често на малъките, красиви моменти. Може би сега ям любимата ми храна и е с чудесен вкус? Или просто се наслаждавам на красивия залез съзнателно.
  • Щастието е въпрос и на пропорционалността. Например, виждам милиардер, който живее в невероятно скъп и луксозен имот. Тогава моя малък апартамент, разбира се, вече ми се вижда не достатъчно добър и аз не съм доволен. Но когато се замисля за бездомен човек, който спи под мост, вижадм моя малък апартамент с течаща вода и отопление в много по-различна светлина. Тогава съм благодарен, че аз го имам.
  • Няма никакъв смисъл да се фокусирам върху многото неща, които не могат да се контролират. Мога да се вълнувам или тревожа за тях, но не мога да ги променя. Това не ми носи нищо друго освен нещастие.

Разберете какво ви прави щастливи

Често се стремим към неща, които ни правят щастливи по общопризнатото мнение. Въпреки това, може да се окаже, че точно това са погрешните неща за нас. Така че, нека се замислим за това, което ни дава най-голямо удовлетворение. Коледа е идеалното време да се усамотим, да размисшляваме и да премахнем някои ограничения.

В крайна сметка, кое е по-важно? Самият аз да съм щастлив или другите да си мислят, че съм щастлив? Външните ограничения ни мъчат най-много.

Преследването на щастието - един капан?

Днес всеки иска да бъде щастлив постоянно. Да се реализира щастлието активно. Това може и да има обратен ефект, защото прави моментите на нещастие да изглеждат много по-зле. С образът на пълно щастие в ума, сегашното ни нещастие ни се струва много по-лошо.

В днешното общество човек е, едва ли не, принуден да бъде щастлив. Но само този, които не трябва да бъде щастлив, е свободен да бъде такъв.

Убеждението, че може да се създаде щастие, в края на краищата води до нещастие. Защото щастието не е вън в широкия свят, а вътре в нас.

Не и на всяка цена!

Аз не трябва да бъда щастлив. Тази нагласа ме прави свободен. Просто се опитвам да дам смисъл на живота си, тогава моите нещастия автоматично намаляват. Най-лесният начин да го направя е като израстна или дам нещо в замяна. Това води до най-голямо удовлетворение в дългосрочен план. Така че, нека се опитаме да израстваме и да станен по-добри хора и нека даваме нещо в замяна чрез правене на нещо добро за други хора, животни или за околната среда.

Ще се убедите, че си струва, и Коледа е прекрасно време да се започне.