Фаст фуд - бичът на 21. век

Твърде много фаст фуд е нездравословно. Но защо е толкова вкусно и какво причинява наистина в организма ни?

Броят на хората с наднормено тегло се  увеличава непрекъснато. Не само в западния свят, но също така и в "развиващите се" страни. Виновни са нездравословните храни - бърза храна и безалкохолни напитки.

Но е вкусно ...

Всеки знае колко нездравословни са тези "храни". Но не е толкова лесно да се откажем от тях. Много хора имат  субективното усещане, че нездравословните продукти имат по-добър вкус. За това са отговорни две съставки: мазнини и захар. Те подобряват вкуса. Така че, нездравословните храни не са непременно по-вкусни, но с по-интензивен вкус. Резултатът е, че с тези продукти се асоциира по-добър вкус, което в супермаркета несъзнателно влияе на решенията ни за покупка.

Последствията

Напоследък бързите храни и безалкохолните напитки биват  сравнявани по тяхната вредност с цигарите. Те също вредят много на тялото. Известни са общи последствия от свръх консумацията им като затлъстяване, диабет и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Но списъкът не свършва дотук. Други последици са:

  • Риск от рак на дебелото черво: В едно скорошно проучване е установено, че прекомерната консумация на бързи храни може да увеличи риска от рак на дебелото черво. Увеличава се всъщност броя на чревните бактерии, които биват свързани с повишен риск от рак на дебелото черво. Проучването показа много бързи последствия от промяната в поведението на хранене за храносмилателната система. След две седмици чревната флора се напасва на променения модел на хранене и на различния състав. Промяната на начина на хранене има много бърз ефект, дори и да не се вижда в началото.

  • Имунна система: Нездравословни, промишлено произведени храни водят до раздразнения на имунната система. Това увеличава риска от алергии и астма. Особено деца и младежи са засегнати. Но това увеличение не винаги е пряко свързано с фаст фуд & др. Тези продукти съдържат много хистамин и изключително нездравословни транс-мазнини, които могат косвено да доведат до алергии и астма.

  • Затлъстяване на черния дроб: безалкохолните напитки са истински захарни бомби. Често 100 мл съдържат цели 10 бучки захар. Също така, съдържанието на плодова захар е много високо. В дългосрочен план този изключително висок прием на захар води до затлъстяване на вътрешните органи. Особено засегнат е черния дроб. Бързото хранене има разрушително въздействие за него. Вредите, причинени от затлъстяване и захар на черния дроб, са отчасти сходни с тези на алкохол.

Light-продуктите не са по-добрия вариант

Light-продуктите не са много по-добрия вариант. Това трябва да бъде обяснено по-подробно. Имат ли Light-продуктите по-малко калории? Да, те имат много по-малко калории и същия  вкус като нормалните продукти и в това е проблем.
Тъй като лайт-продуктите са на вкус като нормалните, също толкова сладки, мозъкът вярва, че на тялото се доставят много калории. Той изпраща инсулин на панкреаса, за да се разгради захарта. Но калориите липсват и захар не навлиза в кръвния поток. Вече отделеният инсулин намалява нормалните нива на кръвната захар. Резултатът е ниска кръвна захар, което води до повишен апетит. Това означава, че се консумират по-малко калории, но от последващия глад по-късно отново се приемат повече калории. А точно това би трябвало да се избегне с лайт-продуктите.