Рецепта: Нисковъглехидратна яхния с говеждо месо

понеделник, 26. август 2019

Рецепта: Нисковъглехидратна яхния с говеждо месо

Тази телешка яхния може да отнеме малко повече време за приготвяне, но определено си заслужава. Тя съдържа много зеленчуци и протеини, а има ниско съдържание на въглехидрати. Перфектна за тренировките.

Съставки

  • 600 мл телешки бульон
  • 560 г говеждо месо, нарязано на кубчета
  • 300 г моркови, нарязани на шайби
  • 200 г репички, нарязани на тънки шайби
  • 250 мл червено вино
  • 230 г гъби, цели или нарязани
  • 120 г лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 супена лъжица масло от авокадо
  • 1 дафинов лист
  • 30 г брашно
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер, смлян

Приготвяне

  1. Загрейте олио в голяма тенджера на среден до силен котлон.
  2. Сложете говеждото месо в тенджерата и запържете, докато стане кафяво от всички страни. Извадете месото и го сложете в чиния.
  3. Сложете лука, гъбите и чесъна в тенджерата и запържете добре.
  4. Поръсете всичко с брашно и разбъркайте.
  5. Загасете с червено вино и изстържете от дъното на съда.
  6. Добавете говеждо месо, телешки бульон н и подправки и оставете да къкри на среден огън за около 60 до 70 минути, докато говеждото омекне. (Месото трябва винаги да остане покрито с течност.)
  7. Добавете морковите и репичките и оставете да къкри за още 30 до 40 минути, докато зеленчуците омекнат.
  8. Сервирайте ястието горещо или го поставете в съда за съхранение и му се насладете през седмицата. Яхнията може да се съхранява в хладилника няколко дни, а във фризера до един месец.