Рецепта: 15-минутна кето пица

понеделник, 07. септември 2020

Рецепта: 15-минутна кето пица

Можете да приготвите тази безглутенова кето пица с ниско съдържание на въглехидрати само за 15 минути. Ето рецептата:

Съставки за тестото

  • 100 г бадемово брашно
  • 25 г кокосово брашно
  • 5 чаени лъжички вода, според нуждите
  • 2 чаени лъжички ксантанова гума
  • 2 чаени лъжички сода за хляб
  • 2 ч. л. ябълков оцет
  • 1 яйце
  • ¼ чаена лъжичка сол

Предложения за топинга:

  • моцарела
  • люти чушки
  • салам
  • босилек

Приготвяне на тестото:

  1. Поставете бадемовото брашно, кокосовото брашно, ксантановата гума, бакпулвера и солта в кухненски робот и разбъркайте всичко добре.
  2. Докато кухненският робот е включен, добавете оцета и след това яйцето.
  3. Добавете достатъчно вода, така че сместа да образува гладко тесто. Ксантановата гума прави тестото лепкаво, но все пак твърдо.
  4. Сега замесете тестото за около две минути. Най-добрият начин да направите това е да го увиете в прозрачно фолио, така че не всичко да залепне. Тестото е готово, когато е гладко и почти няма пукнатини.
  5. След това сложете тестото обратно в кухненския робот. Добавете чаена лъжичка вода.
  6. Оставете тестото да почива на стайна температура за около десет минути.
  7. Междувременно загрейте фурната до 180 °C.
  8. Сега тънко разточете тестото между два листа хартия за печене (в зависимост от необходимата дебелина) и го поставете във фурната.
  9. Най-добрият начин да направите това е да използвате камък за пица. Целта е първо да изпечете тестото с "главата" надолу върху горещия камък за пица, докато се образуват мехурчета, което отнема около две минути.
  10. Сега обърнете тестото, поставете върху него топинга и завършете печенето на пицата във фурната.
  11. Като алтернатива можете да използвате тиган на слаб до среден огън. Процедурата е същата, само че когато приключите с печенето, поставете капак на тавата.
  12. Сервирайте веднага.

Забележка: Ако сте направили повече тесто, отколкото ви е необходимо, можете да го държите в хладилника. То може да се съхранява до пет дни.

Хранителна информация за парче пица (тесто):

  • Калории 118 ккал
  • Мазнини 9 г
  • от които наситени мастни киселини 1,3 г
  • Въглехидрати 5,5 г
  • от които захар 0,8 г
  • Яйчен белтък 5 г
  • Диетични фибри 3 г
  • Натрий 116 мг

Забележка: Тази хранителна информация се отнася само до тестото. Количествата ще се променят в зависимост от използваните от вас топинги и допълнителни съставки.