Протеин: основен градивен елемент за изграждане на мускули

Протеин: основен градивен елемент за изграждане на мускули

Има два важни фактора, които играят роля в изграждането на мускулите. Ако се опитвате ефективно да увеличите скоростта с която трупате мускулен протеин, така че мускулите ви да пораснат, трябва стратегически да покриете и двете изисквания. Тези две неща са интензивни силови тренировки и достатъчен запас от протеини. Днес ще разгледаме по-отблизо протеините.

Защо протеинът е толкова важен

Човешката мускулатура се състои до голяма степен от различни протеини. Протеиновите нишки актин и миозин, заедно с протеините тропомиозин и тропонин, гарантират, че можем правилно да свиваме мускулите си. В допълнение, най-голямата протеинова молекула, открита в човешкото тяло (титин), е мускулен протеин. Той е отговорен за правилното подреждане на миозина и актина в мускулните влакна. Това са само няколко примера, че в мускулите ни има много други компоненти, съдържащи протеин. Този факт показва колко важен е протеинът за нашите мускули. Ако не консумираме достатъчно протеини, мускулите няма да пораснат независимо от тренировките.

Какви видове протеини има

Всеки протеин се състои от аминокиселинни вериги с различна дължина. За да може тялото ни да произвежда телесни протеини от протеина, който поглъщаме чрез храната, то се нуждае от общо 20 различни аминокиселини.

Те могат да бъдат разделени на заменими и незаменими аминокиселини. Нашето тяло може да произвежда заменими аминокиселини от други компоненти и също така да ги рециклира, защото те се освобождават, когато протеините се разграждат. Така че те са по-малко важни, защото с балансирана диета тялото ни има всичко необходимо за тяхното производство.

С незаменимите аминокиселини нещата стоят по различен начин и затова трябва да ги приемаме с храната.

Постоянен цикъл

Нашето тяло непрекъснато се променя, дори и да не го осъзнаваме. То е в цикъл, в който мускулните протеини непрекъснато се изграждат и разграждат. Ако искате да натрупате мускулна маса, трябва да сте сигурни, че скоростта на натрупване надвишава скоростта на разграждане. Можете да направите това, като комбинирате ефективни и интензивни силови тренировки с разнообразна, богата на протеини диета.

Диета: важно е какво ядете

Ако искате да натрупате мускулна маса, трябва да сте сигурни, че осигурявате на тялото всички градивни елементи, които са му необходими за синтеза на мускулен протеин. Висококачествените естествени източници на протеин са най-подходящи за това. В допълнение към месото, рибата, яйцата и млечните продукти, ядките, соевите продукти и бобовите растения също съдържат много протеини. Ето кратък списък с храни и тяхното съдържание на протеини на 100 грама:

  • сушени соеви зърна: 35 г
  • пилешки гърди: 31 г
  • сьомга: 19,8 г
  • варени яйца: 13 g
  • пълнозърнеста пшеница: 11,7 г

Както можете да видите, растителните храни не винаги отстъпват на месните продукти по отношение на съдържанието на протеини. Така че е възможно също така вегетарианците и веганите да изграждат мускулна маса. Всичко, което трябва да направите, е да ядете правилните храни на растителна основа и ще имате повече от достатъчно протеини на разположение.

В днешния забързан свят обаче не винаги е възможно да си набавим протеина, от който тялото се нуждае. Дали това е така, защото не можете да получите подходящо хранене поради работа или просто нямате време е без значение. Ако се опитвате да изградите мускули, трябва да снабдите тялото си с достатъчно висококачествен протеин. Протеинов шейк или прах е добра идея, особено в стресови ситуации.

Тук ще намерите нашата широка гама от протеинови продукти .