Пренебрегва ли се добрият сън за красива фигура?

Пренебрегва ли се добрият сън за красива фигура?

Съществуват безброй различни диети и множество научни открития за това кой е най-подходящият начин да отслабнете. Но всички те се обединяват около едно: Ако приемате по-малко калории, отколкото изгаряте всеки ден, тогава тялото ви гори вече натрупаните запаси в организма и започва загубата на тегло. Разбира се, съществуват и много други фактори, които определят успеха или неуспеха на диетата.

Един такъв фактор, който досега е оставал пренебрегнат, е сънят. Последните проучвания категорично доказват, че получаването на достатъчно количество редовен сън, може да бъде от решаващо значение.

Изградете си график и включете оптималния период на сън в него

Вече има сведения колко е оптималният период на съня през деня - между седем или девет часа, което варира от човек до човек. От друга страна, ако спите по-малко от седем часа, проучванията показват, че чувствителността към по-висок процент телесни мазнини и рискът от развитие на затлъстяване, се увеличават.

Ако редовно не получаваме достатъчно количество сън през деня, това двойно намалява ефекта от диетите, които работят с намаляване на калориите: Хората, които спазват диета за намаляване на калории и в същото време не получават достатъчно сън, разграждат мазнините средно с 50% по-бавно, както и изграждат мускулна маса по-бавно. Освен това - чувството на глад се увеличава, ако човек не спи достатъчно.

Нещата могат да се променят?

Хората, които не спят достатъчно през деня, не само че се чувстват по-гладни, а и изборът им на храна се променя. Лишаването от сън засяга системата за възнаграждение на мозъка, което означава, че уморените хора имат повишено желание за „награди“ под формата на нездравословни и главно сладки закуски.

Ще наваксам със съня през уикенда?

Вероятно ви се е случвало да чуете някой да използва фразата: ''Ще навасквам със съня през уикенда.'' Но това не е толкова просто, колкото звучи.

Накратко - стратегията не работи. Не можете да наваксате пропуснатия сън, тъй като по-дългият сън през уикенда, не може да компенсира негативните ефекти от липсата на сън през седмицата. Хормоналният баланс също се нарушава от липсата на сън. Съществуват два хормона, които са определящи за чувството на глад в организма - лептин и грелин. Ако имате недостик на сън, нивото на лептин в кръвта спада, докато нивото на грелин се увеличава, което води до повишено чувство на глад и повишено желание за нездравословни закуски.

Заключение

Ако искате да отслабнете ефективно и да запазите постиганите резултати в дългосрочен план, не винаги диетата е най- важната стратегия. Уверете се, че получавате достатъчно количество сън през деня за маскимално изгаряне на мазнини и по-добър контрол върху апетита си.