Защо диетите рядко са успешни

Много хора са правили диети - но малко от тях запазват желаното тегло. Тук ще научите защо това е така.

Йо-йо е чудесна играчка, с която възрастните още се забавляват. Но при йо-йо-ефекта нещата изглеждат доста по-различно. Много хора, които се борят с проблеми с теглото, знаят това: подлагат се на диета и се отказват от много неща. Наградата е желаното тегло. Но тогава всичко се променя, защото обикновено не може да се поддържа желаното тегло и преди да се усетим, излишните килограми отново се появяват.

Много пътища водят към желаното тегло

Днес има хиляди начини да отслабнете: от книги за диета до презприложения и тренировъчни програми. Low Carb, Low Fat, Weight Watchers или нещо друго - за всекиго по нещо.

И всички тези програми имат нещо общо помежду си: Ако си последователен, те водят към целта. Проблемите се появяват по-късно: малко хора успяват да поддържат теглото си след това постоянно ниско.

Големият проблем

Затлъстяването по целия свят сега е екстремен проблем. Все повече и повече хора са твърде пълни, това е епидемия. Последствията за здравето са от болки в гърба до сърдечни заболявания и диабет тип В, което струва милиарди годишно. Сега науката също се ангажира в този проблем и разглежда хранителните навици на хората.

Хилядагодишни генетични програми

Най-големият проблем в днешната Земя на изобилието на западните общества е наречена от еволюционните биолози „optimal foraging“, т. е.  оптимален прием на храна. Това е дълбоко вкоренена в нашата генетика програма, поради която ние смятаме калоричните храни за толкова вкусни.

Някога това е било важно, защото храната е била рядка стока. Всеки, който е пълнил стомаха си, когато храната е на разположение, просто е имал по-добри шансове за оцеляване. Тогава генетичното програмиране на човека казва: Яж това, което можеш и се движи само ако това е абсолютно необходимо - за прием на храна и за размножаване.

Когато ние сами си вредим

Днес тази програма се обръща срещу нас. През последния половин век толкова много енергийни храни са се появили на пазара, колкото никога досега.

Така че, ние живеем в земя на изобилието, което е и проклятие и благодат едновременно. Ние вече рядко извършваме тежка физическа работа - ако изобщо, а също и не се налага да гладуваме. От друга страна, ние биваме удавяни в калории, на  които няма как да се противопоставим, защото нашето генетично програмиране не се е променило през последните хилядолетия.

Управление на поведението

В среда, където на всеки ъгъл могат да се купят евтини храни, ние трябва постоянно да управляваме своето поведение. В биологично развитие днешното общество е напълно неподготвено. Никога в човешкото развитие не е имало такава голямо, постоянно предлагане на храни.

Внимание: бързо се напълнява

Днес не е нужно да ядете много, за да напълнете. По принцип, затлъстяването наистина е причинено от консумирането на повече калории дневно, отколкото трябва; в дългосрочен план са достатъчни няколкостотин калории, за да се увеличи постепенно теглото. Излишъкът от енергия просто се превръща в мазнини - като запаси за черни дни.

Хората, които не обичат да спортуват и работят на бюро, имат лош късмет. Дори и ако те се хранят малко, може да напълнеят.

Проблемни защитни механизми на организма

За да се отслабне, е нужен отрицателен енергиен баланс. Има два начина: или консумирате по-малко калории, отколкото трябва, или изгаряте повече, отколкото приемате.

Проблемът: нашето тяло забавя метаболизма, веднага щом започне да получава по-малко калории. Ако ядете след диетата нормално, тялото превключва и йо-йо-ефектът настъпва безпощадно.

Това, което е било от жизнено значение за нашето оцеляване, сега ни пречи да отслабваме.

Единственото решение

Много от нас не искат да го чуят, но всъщност важната част започва след отслабването. Въпросът е да се запази теглото в дългосрочен план. Това може да бъде постигнато само със стратегии, които са проектирани в дългосрочен план. Всеки, които веднъж се е борил с теглото, ще се бори през целия си живот. Дългосрочните стратегии са например:

  • Когнитивен контрол на хранене - но по правилния начин: Диетите са много строги, така че ние не бихме ги издържали дълго. Забрани често водят до така наречения ефект на язовира. След като пренебрегнем забраната само веднъж, язовира прелива.
    Ние си казваме, че вече е все едно, и се тъпчем с всичко, което ни попадне. Малко по-късно, отново се амбицираме. До следващия път, когато дигата се скъса. В дългосрочен план, това поведение води до хранителни разстройства и става още по-трудно да се отслабне. Ако се ползва методът на когнитивен контрол на хранене, то нека е по-скоро гъвкав. Тук за стимул се използват награди, вместо забрани. Малки грехове по изключение от правилото се допускат. Тази седмица вече три пъти сте спортували? Чудесно, заслужавате парче тортат или пакетче чипс за награда.
  • Внимание при пазаруване: Това работи съвсем просто. Ако не си купя нещо, няма да го ям по-късно у дома. Така че, ние трябва да следим при пазаруване какво купуваме и да пропуснем нездравословното. Най-лесният начин е, ако преди това сте си направили списък за пазаруване в супермаркета и наистина купувате само това, което е в списъка, и нищо друго.
  • Редовно теглене: теглете се веднъж седмично и записвайте резултатите. Тогава ще виждате веднага, ако се изпуснат юздите и могат да предприемат мерки за противодействие, без големи проблеми.
  • Правете си протокол: наблюдавайте се сами и си правете протокол за всичко което консумирате. Във времената на смартфона стига и бърза снимка. Така винаги знаете какво и кога ядете или пиете. Предимството е, че могат да се определят бързо лоши модели, но също така и положителните. И това мотивира допълнително. :)