Повече удоволствие при тренировките

Повече удоволствие при тренировките

Много хора имат проблеми с мотивацията за тренировка. След известно време те просто губят желанието да тренират. Ето няколко съвета как да избегнете тази ситуация.

Тренирането е изтощително. Въпреки това приемаме това натоварване, защото в края на краищата то подобрява нашето физическо и психическо състояние. Все пак има фази, в които е трудно да намерим мотивация. Това се случва, особено когато ...
... не сме тренирали дълго време и сме загубили ритъма
... тренировката започва да бъде монотонна и скучна

Но не се притеснявайте, защото има много начини да възвърнем мотивацията!

Ето нашите съвети:

Дефинирайте конкретни цели
Знаете ли какво точно искате да постигнете от тренировката си? Добре, запишете го на лист. Ако не, конкретизирайте целите си възможно най-бързо и ги запишете. Редовно четете своите цели. Когато се стремите към нещо, което сами оценявате като ценно и значимо, това ще ви мотивира извънредно.

Отбелязвайки напредъка
Водите ли дневник за тренировките? Ако не, започнете да правите. Нашият мозък не отчита и регистрира добре малките, редовни промени, каквито често се появяват по време на обучението. Това би могло да създаде чувството, че тренировките не водят до нищо, независимо колко редовни и пълноценни.
Водейки дневник на тренировките може да избегнете тази ситуация. Той показва ясно и обективно, какъв напредък е направен - без значение дали сте вдигнали по-голяма тежест или сте бягали един километър повече.

Бъдете възможно най-активни
Този съвет е особено важен за начинаещите. Опитайте се да бъдете максимално активни и да водите активен и динамичен начин на живот. Така ще свикнете с постоянното движение и с течение на времето то ще се превърне във вашата втора природа, подпомагайки тренировките.

Спокойствие без угризения
Ако водите активен начин на живот, не трябва да се чувствате виновни, ако веднъж пропуснете една тренировка, за да си починете. Периодите на почивка са добри за регенерация на тялото и нервната система. Насладете се спокойно на почивката, за да бъдете по-мотивирани следващия път.

Превърнете тренировката в социална дейност
Тренировката с друг човек повишава мотивацията. Не само, че е трудно да се откаже на добър приятел, но общата тренировка създава предпоставки и за приятен разговор. Препоръчваме да тренирате с друг човек винаги, когато съществува такава възможност.

Изберете предизвикателствата
Независимо дали това е нов рекорд във фитнеса или нов рекорд за бягане - предизвикателствата мотивират, защото ни карат да се стремим към нещо. Нека бъдем честни - колко сладко е чувството на триумф, когато сме изпълнили нещо към което се стремим.

Разнообразявайте
Това е основната точка. Ако правите само едно нещо, то ще доскучае много бързо. Затова е добре, ако опитвате нещо ново и различно. Например нови упражнения или бягане вместо вдигане на тежести.
Друг важен фактор: Ако тренирате винаги еднакво се концентрирате само в една област, пропускайки останалите като:

  • сърдечно-съдова издръжливост
  • силовата издръжливост
  • бързина
  • сила
  • баланс
  • гъвкавост
  • координация
  • мощност
  • сръчност
  • точност на движението

Ако човек желае да е добър във всяка област, той трябва да балансира и променя тренировката.

Започнете скромно
Друг важен момент за начинаещи: Ако се надцените и надхвърлите своя лимит още в началото, след тренировка ще се чувствате тотално изчерпани и ще страдате от болка във всяка част от тялото си в продължение на дни. Това би могло дори да ви откаже от бъдещи тренировки.

Изграждайте бавно
След скромното начало, може да повишите бавно интензивността и продължителността на упражненията, но не и двете едновременно. Прекалено бързата тренировка увеличава риска от нараняване.

Това бяха нашите прости, но ефективни съвети за дългосрочно и забавна тренировка. Приятно прекарване във фитнеса!