Транс-мазнините: кремообразната опасност

Кроасан, поничка или пържени картофки: В тези и много други деликатеси се крият нездравословните транс-мазнини. Тъй като през последните години се е увеличила осведомеността за негативните ефекти за здравето от транс-мазнините, САЩ ги прогони от всички храни. За да се защитят потребителите. В ЕС не съществуват единни правила.

Преди няколко месеца FDA, Федералната агенция по храните на САЩ, забрани разпространението на изкуствените транс-мазнини през следващите три години в храните. Само чрез тази мярка в САЩ всяка година се предотвратяват до 20,000 инфаркти и 7000 смъртни случая.

Какво са транс-мазнините

Транс-мазнините са един от ненаситените мастни киселини. Те могат да бъдат натурални или изкуствени. Натурални транс-мазнини се произвеждат от преживни животни, като крави и се съдържат в млечните продукти. Изкуствени транс-мазнини се произвеждат предимно в индустрията. За тази цел се втвърдяват растителни масла. Това се получават мазнини, които са лесни за мазане. Както маргарина. Тези изкуствени транс-мазнини са евтини и трайни, което е и причината те да се използват в много храни. Транс-мазнините могат да се получат и при силно нагряване на растителни масла, както се случва по време на пържене или печене.

Препоръчителната максималната дневна стойност на калориите, които могат да се консумират с транс-мазнините, е един процент. От този процент, обаче, до 80 процента вече са приети чрез млечните продукти. Така че, няма много място за маневриране. В допълнение, това ограничение не е залегнало в закона на ЕС, а е препоръчително.

Нормативната уредба за транс-мазнини в Европа за първи път въведе Дания през 2003 година. Промишлено производство на транс-мазнини може да възлиза на не повече от два процента от съдържанието на мазнини в храните. Пет други европейски страни (Австрия, Унгария, Исландия, Норвегия, Швейцария) последваха примера на Дания и на свой ред поставиха фиксирани лимити. В Германия или Франция, например, за това няма поставени от закона граници.

Но защо има законови ограничения в някои страни?

За съжаление, транс-мазнините са изключително вредни за здравето. Това са дори най-опасните мазнини, които съществуват, тъй като те насърчават сърдечно-съдови заболявания и са свързани с различни форми на рак, диабет и други заболявания.

Но и това не е всичко, ново проучване е установило още един нежелан ефекти от транс-мазнините. Очевидно, един повишен прием на транс-мазнини увеличава риска от депресия. В споменатото проучване са изследвани ефектите от различни мазнини за човешката психиката. Данните на повече от 12,000 души са били оценявани в продължение на период от шест години. От общия брой на участниците малко повече от 650 са били засегнати от депресия. При оценката се установило, че тези участници, които приемали транс-мазнини, са имали до 50 на сто по-висок риск от развитие на депресия. Интересно е, че участниците в проучването консумирали като цяло много малко транс-мазнини. Дори и групата с най-висока консумация на транс мазнини е с дял само 0,4 на сто транс-мазнини от общото консумирано количество енергия. Това означава, че максималната препоръчителната доза почти не е била достигната.

Така че, транс-мазнините имат влияние и върху мозъчната химия. Нарушения в мозъка могат да се появят и растежния фактор на мозъка BDNF може да бъде блокиран. Той е отговорен за функция, пластичност и образуване на нервните клетки.

Освен това, хората, които страдат от депресия, два пъти по-често страдат и от сърдечен удар. Транс-мазнините увеличават не само риска от сърдечен удар. Дори и риска от депресия се увеличава, което от своя страна ще увеличи риска от сърдечни инфаркти. Един порочен кръг.

Чрез неправилните хранителни навици дневната препоръчителна максимална стойност на транс-мазнини може да бъде надхвърлена. Ако ядете много като "рискови храни" класифицирана храна, може без никакъв проблем да стигнете до четворен на максималния размер. Продукти, които съдържат много транс-мазнини, включват печени изделия и готови продукти (главно теста), фаст-фуд, закуски, снакове, маргарини и пуканки за микровълнова фурна.

Погледнато от тази гледна точка, поговорката "ти си това, което ядеш!" придобива все по-голямо значение. Ако ядете само нездравословни неща, в този случай просто ще се разболеете. И не само физически, но и психически. Време е да обърнем повишено внимание на това, какво ядем всъщност. Не се изискват големи промени, а малки корекции тук и там, които могат да имат много положителни и дългосрочни ефекти.