По-добри ли са храните без захар и намалено съдържание на мазнини?

По-добри ли са храните без захар и намалено съдържание на мазнини?

Има все повече и повече продукти без захар и с намалено съдържание на мазнини. Но дали те наистина са по-здравословни?

В супермаркетите се срещат все повече и повече продукти с ниско съдържание на калории, намалено съдържание на мазнини или без захар. Но дали тези продукти наистина са по-здравословни или това е просто трик на хранителната промишленост, целяща повече продажби? Проучване, публикувано през март 2017 г. от Америка, хвърля светлина върху въпроса.

Това, което търсим несъзнателно

Когато търсите здравословна храна в супермаркета, какво точно търсите? Търсите ли сурови и максимално естествени храни, като зеленчуци, плодове, ядки? А може би търсите храни, които не съдържат добавена захар или мазнини, както винаги е отразено на етикета им?

Новият злодей

Десетилетия наред нискомаслените храни бяха считани за най-доброто в здравословното хранене. Независимо дали сиренето, млякото или киселото мляко - няма млечен продукт, който да не се предлага във вариант с ниско съдържание на мазнини.

Разбира се, човек се наслаждава на продуктите с ниско съдържание на мазнини без да се чувства виновен, защото съдържат малко мазнини, а мазнините са, все пак, лошите. Или не?

Днес нещата са различни.

Изведнъж мазнините не са толкова нездравословни. Захарта е новият злодей и виновена за това, че ставаме все по дебели.

Все повече хора купуват продукти с възможно най-малко захар. Отново смятат, че правят нещо добро за своето здраве. Това е същата история, каквато беше и с мазнините.

Но наистина ли продуктите с намалено съдържание на захар са по-добри?

Клопките на рекламните послания

Вече няма продукт в супермаркета, върху който да няма голямо рекламно послание.

Това е опит да се анимират хората да купуват. Продукти, които с намалено съдържание на захар или мазнини, успяват особено добре. Те изглеждат по-здравословни и следователно по-привлекателни. В края на краищата, кой не би иска да направи нещо за здравето си?

Но впечатлението е измамно, както показват новите проучвания.

Изследователи установиха, че днес, малко над една трета от всички напитки се рекламират на етикетите с думи като без захар, нискокалорични ... 13 процента от всички храни имат подобни послания.

Въпреки това, и това е доста шокиращо, действителното съдържание на мазнини, сол, захар или калории на тези продукти съвсем не е било различно в сравнение с обикновените продукти.

Изследваните храни всъщност са били почти идентични, но вместо захар и т. н., те съдържали просто други химически добавки.

Рекламата носи продажби

Разбира се, маркетинговите отдели на големите компании правят всичко, за да ни накарат да купим продуктите им. Всички правни методи се използват за целта, а те не са винаги морално перфектни.

Експертите по маркетинг в хранителната промишленост знаят добре, че етикетът с надпис "ниско съдържание на мазнини" създава впечатлението, че тази храна е по-здравословна в сравнение с останалите. Тя се продава по-добре, защото с добрата съвест се прави добър бизнес.

Какво можете да направите

Ако искаме да се храним здравословно, ние трябва, доколкото е възможно, да купуваме сурови, истински, непреработени храни и да ги приготвяме сами. Ако една храна се нуждае от някакви рекламни обещания, то тя обикновено не е здравословна. Купуването на натурални, непреработени продукти и готвенето сами е най-лесният начин да живеете здравословно.