Здравословна храна за любителите на спорта - Авокадо

понеделник, 19. септември 2016

Здравословна храна за любителите на спорта - Авокадо

Калорийна бомба с високо съдържание на мазнини? Не е така. Авокадото е много здравословно и интересно за спортисти, които искат да се изградят мускули.

Авокадото има лоша репутация поради много високото си съдържание на мазнина от до 30 процента. Погрешно, тъй като то съдържа предимно ненаситени мастни киселини. Заедно с останалите съставки е много здравословно и, благодарение на високото си съдържание на калории, е перфектно за спортни ентусиасти, които искат да изградят мускулна маса.

Какво съдържа едно средно авокадо?

Средно авокадо съдържа около 290 ккал. То съдържа около 27 грама мазнини, но само около 4 грама наситени мазнини. Останалите са ненаситени мастни киселини, което има положителен ефект върху нивото на холестерола. Авокадото съдържа малко въглехидрати и протеини, но е много богато на калории.

Авокадото съдържа следните витамини:

  • Витамин C - за добра имунна система
  • Витамин А - важен за очите и кожата
  • Витамин Е - мощен антиоксидант

В допълнение, съдържа редица минерали (калий, магнезий, желязо, ...), фолиева киселина и много фибри. Така че този супер-плод осигурява много здравословни съставки и не заслужава лошата си репутация.

Енергийна бомба

Едно авокадо съдържа два пъти повече енергия, отколкото един банан и дори четири пъти повече от една ябълка. Това го прави интересно за хората, които искат да наддават на тегло или за изграждане на мускули. С авокада може  да се увеличи бързо и лесно дневното количество калории.

Подходящо за отслабване

Въпреки, че съдържа много калории, авокадото е подходящо и за намаляване на теглото. Това звучи на пръв поглед нелогично, но това не е така. Авокадото, както вече споменахме, е с ниско съдържание на въглехидрати, поради което е идеално за нисковъглехидратни диети или диети с намален прием на въглехидрати. Плодовете засищат устойчиво, благодарение на високото си съдържание на мазнини. Те засищат дълго.

Кога авокадото е достатъчно зряло, за да се яде?

По принцип, едно авокадо е зряло, когато при лек натиск се усеща меко. Днес има прекрасни узрели авокада в супермаркета. Ако авокадото е по-твърдо, това не е проблем. Нека само за няколко дни да престои. Узрява, омеква и скоро разгръща пълния си вкус.

Гуакамоле

Тук бихме искали да представим една рецепта за класическо, но вкусно гуакамоле. То се приготвя бързо, но вкусът е прекрасен.

Съставки:

  • 2 узрели авокада
  • 1 домат
  • ½ лук
  • зехтин
  • сол
  • пипер
  • лимонов сок
  • 1 твърдо сварено яйце (по желание)

Приготвяне

Срежете наполовина авокадото и поставете издълбания плод в купа. Намачкайте с вилица, докато се получи един вид крем. Нарежете на кубчета лука, доматите и по желание яйцето и добавете всичко към авокадото. Разбъркайте добре и след това подправете със зехтин, сол и черен пипер. Добавете на края лимонов сок (не прекалено много) и разбъркайте отново.

Добър апетит!

“Нека нашата храна бъде нашето лекарство,
а нашето лекарство да е нашата храна!”

Хипократ