Перфектна храна за мозъка

вторник, 02. август 2016

Перфектна храна за мозъка

Често ли сте с лошо настроение, имате проблеми с концентрацията или бързо се уморявате при умствено натоварване? Тогава може би трябва да промените хранителния си режим. Правилно хранене - по-леки мисли.

Мозъкът - просто забележителен

Мозъкът е завладяващ. Знаехте ли, че той, само при 2% от общата телесна маса, консумира общо 20-25% от енергията и кислорода, от които тялото се нуждае ежедневно? Той е дом на повече от 100 милиарда нервни клетки, всяка от които е индивидуално свързана с безброй други и комуникира с тях. Мозъкът е толкова важен, че при хранителен дефицит първо се ограничава снабдяването на всички други органи. Въпреки това, достатъчни са минимални проблеми при снабдяването, за да се наруши работата на мозъка. Така че внимавайте с какво храните мозъка си.

За голямото влияние на храненето

Има изключително значение какво ядете и какви вещества доставяте на  мозъка си. Храненето се отразява на много повече области, отколкото си мислим.

На първо място класиката: много храна от заведения за бързо хранене или сладко ни прави дебели и мудни. Но и мозъкът страда. Какво ядем влияе върху:

  • настроението ни: общото ви настроение зависи от това, което ядете.

  • способността ни да се концентрираме: Не достатъчно здравословни микроелементи и нашата способност да за концентрация страда значително.

  • нашата работоспособност: Мозъкът контролира тялото. Ако не може да се работи правилно, защото му липсва правилното гориво, намалява както физическата, така и умствената работоспособност.

  • продължителността на умора. Мозъкът се уморява по-бързо, ако не е снабден с правилните хранителни вещества.

  • Има редица други фактори, които биват положително повлияни с подходящата диета. Те включват притока на кръв към мозъка, обмяната на веществата в мозъка, умственото-нервната активност и т.н.

Какво е полезно за мозъка?

Тук са грубо обобщени всички хранителни вещества, от които мозъкът се нуждае, за да функционира. Те включват:

  • Витамини: по-специално витамини А, С и Е са важни за оптималната работа на мозъка. Яжте редовно плодове, зеленчуци и ядки, тъй като така ще осигурите оптимално снабдяване.

  • Въглехидрати: Те се съхраняват от организма под формата на гликоген (гликоза) и осигуряват бърза енергия за мозъка и мускулите. От особено значение са сложни въглехидрати, защото те осигуряват постоянна енергия за дълго време. Те се срещат в пълнозърнестите храни, картофите, и отчасти и в зеленчуците. Нормалната захар или бялото брашно дават на мозъка енергия само в краткосрочен план.

  • Фитонутриенти и Омега-3 мастни киселини: Тези вещества предпазват мозъка от стареене и поддържат неговата ефективност. Фитонутриенти се откриват във всички плодове и зеленчуци. Омега-3 мастни киселини се съдържат в мазните риби като сьомга и херинга и в някои масла (особено ленено масло).

  • В допълнение към тези споменати хранителни вещества, е важно и адекватно снабдяване с минерали, микроелементи, протеини и мазнини. Най-лесният начин да се постигне това е чрез разнообразна и здравословна храна и колкото е възможно по-често да се избягват преработени храни.

  • Какво се забравя: течност. Необходимо е да се пие достатъчно през деня. При дехидратация спада работоспособността на мозъка и тялото.

Как мозъкът да остане здрав?

За да може Вашият мозък да се запази ефективен дори и в напреднала възраст, особено важно е да се избягват рискови фактори. Те включват високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет и липсата на движение. Можете да се предпазите от оксидативен стрес с помощта на фитохимикали, витамини и др.

Най-добрите храни за мозъка

Ето списък на храни, които са особено полезни за мозъка и го снабдяват с това, от което се нуждае. Тук е важно разнообразието.

  • ябълки
  • авокадо
  • плодове (всички видове такива, боровинки, ягоди, къпини и др.)
  • круши
  • броколи
  • сушени сливи
  • риба
  • чесън
  • ядки
  • стафиди
  • спанак
  • пълнозърнестите храни
  • вода
“Нека нашата храна бъде нашето лекарство,
а нашето лекарство да е нашата храна!”

Хипократ