Наистина ли мазнините са толкова вредни?

През последните години има различни мнения по темата за мазнините. При все повече и повече обезмаслени продукти внезапно се появява и диетата с мазнини, с която се отслабва. Така че, кое е вярно? Дали мазнините наистина са толкова вредни?

Вече има някаква промяна по отношение на мнението за мазнините, тъй като все повече и повече изследвания показват, че мазнините са важни за здравето. Все повече диетични гурута пропагандират здравословно, богато на мазнини хранене.
И то след десетилетия, в които мазнините са демонизирани и обявени за вредни.
В какво да вярваме сега?

Не всички мазнини са еднакви

Първо, може да се каже, че има стотици мастни киселини. Човек не може просто да разглежда всички тях като здравословни или нездравословни. Необходимо е по-подробно разглеждане. За какво, изобщо, тялото се нуждае от мазнини?

Мазнините

  • са важен хранителен източник
  • са нсители на вкус и засищат
  • доставят енергия
  • защитават нашите органи
  • са част от всяка клетка на тялото
  • са важни за терморегулацията на тялото
  • са носители за витамините А, D, E и K

Страх от мазнини?

По принцип, не трябва да се страхуваме от мазнините. Те са жизненоважни, но трябва да внимаваме кои мазнини консумираме. В западния свят повечето хора приемат много от погрешните мазнини и твърде малко от правилните. Но кои са  погрешните или правилните мазнини?

Отделните мастни киселини

Мазнини са разделени в няколко групи, в зависимост от тяхната структура.

Наситени мастни киселини: тези мастни киселини се срещат в млечните продукти, месо или в кокосовото масло. Нови изследвания показват, че наситените мастни киселини имат важни функции в организма. На млечните мазнини, като маслена киселина, се приписва антимикробен ефект, може би тези мазнини играят дори роля в превенцията на рака. Други мастни киселини от тази категория регулират хормоните или участват в клетъчната комуникация и имунната функция.

Наситените мазнини в големи количества могат да повишат лошият LDL-холестерол. Ето защо, количеството на тези мастни киселини не трябва да възлиза на повече от 10% от дневната доставка на енергия.

Мононенаситени мастни киселини: зехтин и рапично масло са най-добрите източници на тези мазнини. В комбинация със зеленчуци и пълнозърнести продукти те дори са подходящи при отслабване. Мононенаситени мастни киселини спадат към "добрите" мазнини. Те се считат за особено полезни за нас и влияят, напр., положително на липидните нива в кръвта.

Полиненаситени мастни киселини: Тези мастни киселини тялото преобразува в тъканни хормони, които контролират много важни функции в тялото, като кръвно налягане или кръвосъсирването.

Особено важни са омега-3 (срещат се в мазната риба) и омега-6 мастни киселини (срещат се в слънчогледово олио), които са известни и като съществени. Тези мастни киселини не могат да се произвеждат от тялото, така че те трябва да бъдат набавяни чрез храната. Съотношението трябва да е съгласувано. Днес ние приемаме твърде малко омега-3 и твърде много омега-6.

Транс мазнините: Тези мазнини са компонент на готовите сладкарски изделия. Те произлизат по време на химическото втвърдяване на евтини растителни мазнини. По отношение на трансмазнините всички експерти са на едно мнение, че те са много нездравословни и нямат никакви положителни качества. Ние трябва да консумираме възможно най-малко от тези мазнини, защото те

  • повишават холестерола
  • са вредни за кръвната захар
  • предизвикват възпаления в организма

Заключение

Може да се отбележи, че човешкото тяло се нуждае от мазнини, за да функционира и да остане здраво. В комбинация със зеленчуци, салата и пълнозърнести продукти те са неразделна част от една здравословна диета.

Така че можете да се наслаждавате на мазнините. Трябва да се внимава само за правилното съотношение. Без прекалено много наситени мазнини и повече омега-3, по-малко омега-6. Никакви транс мазнини.