От мед до пчелно млечице: здраве от пчелите!

От ябълка до синя слива: много растения се нуждаят от пчелите за опрашване - в противен случай те не могат да развият плодове. Освен това, те  създават много продукти, които са полезни за здравето на нас, хората: ето някои от тях!

Малко по-малко познат е фактът, че въздухът от кошерите, които се вдишва чрез специална маска за дишане, има лечебен ефект върху бронхиалната лигавица. Пациенти с респираторни заболявания като астма, хроничен бронхит или сенна хрема са имали добри резултати. Това не е изненадващо, като се има предвид, че този около 35 градуса топъл въздух образува уникална смес от цветен прашец, прополисови смоли, мед, восък и други натурални вещества.

Много по-често се използва пчелен восък, който се отделя от пчелите-работнички и се преработва в типичните шестоъгълни форми. Този восък съдържа около 300 досега доказани вещества и се използва предимно под формата на мехлеми и кремове с пчелен восък.

Най-известния продукт на пчелите е, разбира се, пчелен мед: той е антипиретик, а също и помага да се лекуват открити рани. Освен това, медът има множество общи съставки, като калций, желязо, магнезий или натрий. Чрез тях нашата имунна система се засилва и може да защитава организма по-добре от болести. Но дори и при стомашно-чревни оплаквания медът се е доказал като добър помощник.

Продължаваме с пчелно млечице, с което се хранят ларвите - най-вече пчелата-майка. Тя се нуждае - благодарение на млечицето - само от 16 дни за излюпването и се изхранва цял живот само с него. Съответен е и ефектът при хората: по време на физическо и психическо натоварване пчелно млечице предоставя свежи сили, укрепва имунната система в студения сезон, стимулира обмяната на веществата и нормализира женския хормонален баланс.

Останаха само пчелен прашец и прополис: прашец е това, което пчелата носи като малки жълти мъниста на задните си крака в кошера. Той е богата на въглехидрати, протеини, хормони и ензими. В медицината прашеца се използва за общо укрепване и стимулиране на храносмилателната система.

Прополисът е лепкав материал, подобен на гума, който пчелите добиват от дървесна смола. Те го използват като строителен материал за кошера, изолират и дезинфекцират с него. Дезинфекционният ефект може също да се използва за третирането на рани и кожни заболявания като акне, екзема, псориазис и др.  Дори се използва срещу брадавици и гъбички по ноктите с успех. Прополисът може да се прилага дори вътрешно.за стомашни и чревни проблеми  Но внимавайте: има и хора, които са алергични към него!