Управление на стреса за повече спокойствие

След като предната седмици се занимавахме с причините и вредните последици от стреса, сега ще разгледаме начините, по които може да се намали стреса.

По принцип, това е съвсем лесно. Най-доброто средство срещу стрес е почивката. Но как би могла да изглежда тя, е за всеки човек различно.

Но има един метод, който помага на всеки: релаксация чрез сън. По време на сън нивото на кортизол намалява и човек се отпуска. Достатъчна е и кратка дрямка. Но внимавайте: дрямката, т. н. Power-Nap, не помага винаги при състояние на постоянен стрес. Кортизолът ни държи будни и така може да се случи, да не можете да заспите.

Повечето хора се отпускат, когато се занимават с любимо  занимание, с хобито си. Това може да доведе до състояние на покой и да забравим за времето. Това е пълна релаксация.

И движението е чудесен начин за облекчаване на стреса. В историята на еволюцията стресовите реакции са се изразявали предимно в движение (бягство или борба). Тогава повишената кръвна захар се консумира от мускулатурата, която е и по-добре снабдена чрез повишеното кръвно налягане. В същото време, чрез движението се освобождават антихипертензивни вещества и ендорфини.

Ето и няколко техники и методи, които имат положителен ефект при стрес:

  • Чрез редовна медитация може да се постигне релаксация. Така стресът може да бъде намален и предотвратена бързата поява на нов стрес.

  • Има голям брой далеко-източни техники за релаксация, при които често става дума за единството на тялото, ума и душата. Те включват йога, Ци Гун и Тай Чи.

  • Също и с автогенен тренинг, с целенасочена концентрация, може да се отпуснат тялото и ума. При този метод, например, се повтарят отново и отново някои фрази, като например: ". Аз съм спокоен и напълно отпуснат"

  • Много лесно за научаване е прогресивно мускулно отпускане по Якобсон. При този метод отделните мускулни групи съзнателно се напрягат и след това се отпускат. Тази техника е особено подходяща за хора, които не искат да се занимават с другите неща.

  • А и на края остава още едно - доброто старо безделие. В днешно време това не е толкова просто, защото повечето хора са забравили как наистина става това.