Съвети срещу пролетна умора

Съвети срещу пролетна умора

Това е парадокс. През пролетта всичко се събужда отново за живот, а именно през това време ние се чувстваме изключително уморени и отпаднали. Пролетната умора ни е хванала.

Причини

Преходът между зимата и пролетта при много хора води до проблеми с адаптацията към променящия се климат. Нашата основна температура на тялото е по-ниска през зимата, отколкото през лятото. Ако навън стане по-топло, тялото се нуждае от известно време, за да се адаптира. По време на този процес кръвоносните съдове се разширяват, причинявайки падане на кръвното налягане. Резултатът: умора и отпадналост. В случай на силно променливи температури, това явление може да се прояви няколко пъти последователно.

В допълнение, концентрацията на мелатонин (= хормон на съня) е много висока след дълга зима. От друга страна, запасите на хормона на активността серотонин са привършили.

Кой страда по-често?

Има хора, които са по-чувствителни към пролетната умора, средно около една трета от хората. Изключително уязвими са хора с ниско кръвно налягане, жени, юноши и хора, чувствителни към времето.

Съвети за справяне с пролетната умора

Адаптацията ще трябва да свърши нашето тяло, но можем да го подкрепим с няколко прости неща:

Спорт

Физическото натоварване е полезно за кръвното налягане. През пролетта трябва да използвате всяка възможност за движение. Вместо да се движите с транспорт, ходете пеша или карайте колело.

Съзнателно хранене

Здравословната, богата на витамини диета, богата на плодове и зеленчуци, осигурява на нашия мозък оптималните хранителни вещества. Това е единственият начин да работи правилно. В допълнение, ананас, ябълки, банани и грозде съдържат следи от серотонин. Това също помага.

Контрасен душ

Дори и много от хората да мразят абсолютно студената вода: контрасен душ, т. е. смяната на студена и топла вода, засилва циркулацията и хормоните. Между другото, винаги трябва да завършвате със студена вода.

Набавете си светлина

Излезте от четирите стени. Ако през пролетта прекарваме колкото се може повече време на открито, ще се увеличи производството на серотонин. Резултатът: ние се чувстваме по-будни и по-добре. Колкото повече слънчева светлина получаваме, толкова по-добре, тъй като концентрацията на мелатонин също ще намалее.

Чист въздух

Снабдявайте се с кислород възможно най-често. Излизайте навън и често проветрявайте. Свежият въздух ободрява мозъка и премахва умората.

Обедна дрямка

Ако имате възможност, подремвайте за кратко наобяд. Това дава нова сила. Важно: дремването не трябва да трае по-дълго от максимум 30 минути, в противен случай тялото отново ще произвежда мелатонин и след това ще сте още по-уморени.