Стрес: Епидемията на 21 век

Стрес: Епидемията на 21 век

Живеем във времена на научен и технологичен прогрес. Почти всеки човек днес има компютър, който е в пъти по-мощен от този, който е помогнал за кацането на първите хора на Луната. Освен това има множество научни и медицински постижения и нарастваща автоматизация, която облекчава хората от все по-досадна работа.

Но въпреки това съвременният свят има и своите предизвикателства. Защо иначе все повече хора се чувстват под стрес през цялото време?

Никога преди хората в западния свят не са имали толкова много време и въпреки това постоянният стрес сега се е превърнал в нещо нормално за голяма част от населението.

Стрес: Индивидуална реакция

Всеки реагира различно на стреса, защото той често е субективен. Следователно симптомите на стрес могат да се проявят по различен начин във всеки отделен случай. Симптомите попадат в следните категории:

  • физически -> треперене, напрежение
  • психически -> липса на концентрация, забавено време за реакция
  • психологически -> паника, депресия
  • промяна в поведението -> хранително поведение, консумация на алкохол, кофеин

Всички тези симптоми се появяват с различна степен на интензивност и комбинация при всеки човек.

Ефектите от стреса върху тялото

По принцип стресът не трябва да бъде отрицателен. Той ни предизвиква и изостря сетивата, но ако е твърде интензивен или ако продължи твърде дълго, това може да ни навреди.

Стресът възниква, когато мозъкът ни възприеме някакъв вид опасност. Освободените по този начин кортизол и адреналин повишават кръвното ни налягане, нивото на кръвната захар и сърдечната честота и дишането. По този начин тялото работи с пълна скорост.

Стресови фактори

Стресовите реакции вече не се предизвикват от същите неща, както преди. Сред най-често срещаните стресови фактори днес са:

  • прекомерен шум
  • прекомерни или недостатъчни изисквания на работното място
  • страх от провал
  • екзистенциални страхове
  • финансови проблеми
  • ...

Ако съчетаете това с факта, че повечето хора имат твърде много задължения и задачи в ежедневния си списък със задачи, то наличието на стрес не би трябвало да е изненада.

Тъй като също така се движим все по-малко, тялото вече няма възможност да разгражда адреналина и кортизола. Това е омагьосан кръг, който увеличава риска от различни заболявания, от диабет до сърдечно-съдови заболявания.

Как да се справим със стреса

Поддържането на стреса под контрол всъщност не е толкова трудно. Най-доброто средство за стрес е релаксацията. Най-хубавото е добрият сън, защото той винаги отпуска. Но има много други неща, които можете да направите, и които вие лично намирате за релаксиращи, независимо дали това е четене на добра книга, хоби или упражнения.

Във всеки случай физическите упражнения винаги са добро решение и не само намаляват нивото на стрес, но също така спомагат за намаляване на повишената вероятност от заболяване поради стрес.

Можете, разбира се, да научите и други методи за релаксация. Независимо дали става въпрос за автогенни тренировки, тай чи или йога, всички тези неща могат да се използват активно за противодействие на стреса.

Видно е, че има много начини и средства за справяне със стреса. Единственото важно нещо е да го приложите.