Колко трениране е здравословно?

Физическите тренировки поддържат духа и тялото млади. Това е безспорно. Но прекалено много тренировки могат да увредят здравето. Къде е границата?

Спортът Ви държи в добра форма и засилва тялото и ума. Няма съмнение. Проучвания потвърждават положителните ефекти от редовната физическа активност в каквато и да е форма. Но човек не трябва да прекалява. Голяма амбиция, съчетана с високи цели, често води до опасно претоварване при аматьори в спорта. Как се получава това?

Спорът изчерпва тялото. Това е нормално. Положителните ефекти са по-устойчива и засилена мускулатура на тялото, подобряване на имунната система и намаляване на стреса. Това се случва в периода на почивка между спортните тренировки, защото тогава се извършват процесите на приспособяване в тялото. Този естествен механизъм, чрез който тялото се адаптира към натоварванията, е супер-компенсация. Издръжливост и сила се повишават бавно всеки път след тренировка. Колкото повече натоварваме тялото, толкова повече то се опитва да се адаптира.

Но ако не даваме на тялото си тези периоди на почивка поради твърде много тренировки, ще стане проблематично.

Претоварването вреди на организма. Първите признаци са постоянна умора, слабост, безсъние, намален апетит, апатия до депресия. В дългосрочен план вредим на тялото си: ефективността намалява, повишава се риска от травми, имунната система е отслабена. Това може да се види добре при някои спортисти. Тъй като те надминават физическа граница постоянно, имунната им система страда. Те са изключително податливи на заболявания.

За съжаление, много спортисти-любители правят грешката да компенсират спада, причинен от твърде много тренировки, с още по-големи усилия. Това може да доведе до синдром на претоварване. Ако това наистина се случи, е нужна пауза от няколко седмици. В екстремни случаи се стига до хронични травми и сърдечно-съдови заболявания.

А да се предотврати това е много лесно. Най-важно е собственото усещане за тялото. Тялото се обажда, когато сте тренирали прекалено интензивно или твърде често. Особено при болка, липса на енергия, или ако се чувствате болни, е време за почивка. Тялото се нуждае от пауза, защото вече не е в състояние да се справи със стреса по подходящ начин.

Ако искате да спортувате всеки ден, това е възможно. Но трябва има разнообразие в натоварванията. Чрез натоварването само на краката на един ден, а на другия на горната част на тялото, мускулите имат време да се възстановят.

Но ако сте човек, който обича само един вид спорт, методът 5/2 е алтернатива. С него се тренира два до пет пъти за общо два до пет часа всяка седмица. Да предположим, че се стремите към горната граница на 5/2-метода. Тогава се тренира пет пъти седмично за общо пет часа. Тогава тялото все още има два дни време на седмица, за да се регенерира.

Също така, имайте предвид, че всичко зависи от интензивността на тренировката. След тридесет минути умерен джогинг тялото се възстановява по-бързо, отколкото след един маратон. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова по-важна е фазата на регенерация.

Така че: спортувайте, но също така и мислете за необходимата почивка. Само така могат да се подобрят дългосрочните резултати и да сте наистина здрави.