Кестените: Страхотно ястие

Кестените: Страхотно ястие

Кестените са много популярни през есенния сезон, не само защото са идеални за затопляне на ръцете ви, докато се разхождате из града, но и поради страхотния си вкус.

Произход и история

Кестените произхождат от Мала Азия, където са се яли придружени с вино или просто с ябълки и рикота. През Средновековието Карл Велики насърчава отглеждането на кестени, тъй като междувременно те са се превърнали в основна храна за населението и добър фураж за животните. Фокусът върху кестените обаче е спрян от откриването на Америка и последвалия внос на картофи в Европа.

Компоненти

Кестените принадлежат към категорията сушени плодове, но се отличават с това, че не могат да се консумират сурови. Нишестето, което се съдържа в плодовете, първо трябва да се разгради и това става чрез печене или варене на кестените. Плодовете са богати на съставки. Ето някои от тях:

  • висококачествен протеин
  • лесно смилаеми въглехидрати
  • минерали и микроелементи като калций, желязо, калий, магнезий и манган
  • много витамини, включително всички витамини от група В, витамини С, Е и провитамин А
  • ниско съдържание на мазнини (само около 2 g на 100 g)

Обикновено всички тези съставки се добиват само при пълноценно хранене, което включва зеленчуци, плодове и месо/риба. Внимание: това не означава, че трябва да се прекалява с консумацията на кестени. Кестените съдържат много здравословни съставки, но също така и относително голям брой калории (100 г съдържат повече от 200 ккал). Освен това кестените са много смилаеми, поради което са особено подходящи за хора, които трудно заспиват след късно вечерно хранене.

Положителни ефекти

Благодарение на различните си съставки, кестените имат и различни положителни ефекти. Нека разгледаме по-отблизо някои от тях:

  • като алкална храна, кестените помагат на тялото да поддържа киселинно-алкалния баланс
  • имат релаксиращ ефект; причината се крие в аминокиселината триптофан, съдържаща се в плодовете
  • благодарение на множеството минерали и витамини те могат да поддържат нервите
  • костите и зъбите могат да бъдат поддържани благодарение на съдържащите се в тях калций и фосфор
  • дават енергия, тъй като са богати на въглехидрати

Универсалност

Невероятно универсални и перфектни за различни рецепти, кестените могат да се използват за супи, ястия с пилешко месо, червено зеле, спанак, дивеч, печени изделия и десерти.