Растителен или животински протеин? Кой е е по-добрият вариант?

Растителен или животински протеин? Кой е е по-добрият вариант?

Протеинът е важен макронутриент, но не всички източници на протеин са еднакви. Що се отнася до тях, има две основни групи източници, които човешкият организъм може да използва: животински и растителни. Животинските протеини са пълноценни, което означава, че те съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем в диетата си. Растителните протеини обаче често са непълни източници на белтъчини, т.е. не съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждае организмът ни. Но те предлагат и други ползи, тъй като диетата, богата на аминокиселини от животински произход, увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулти.

Какво точно представляват протеините?

Протеините се намират навсякъде - в мускулите, костите, кожата, косата и почти всяка друга част на тялото или тъкан. От белтъчините се произвеждат ензими, които дават началото на много химични реакции, както и хемоглобинът, който пренася кислорода в кръвта.

Информация за аминокиселините

Протеините се състоят от повече от двадесет основни градивни елемента, известни също като: аминокиселини. Тъй като не можем да съхраняваме аминокиселини в тялото си, телата ни ги произвеждат по два различни начина: или от нулата, или чрез модифициране на други аминокиселини. Има девет такива, които организмът не може да произвежда. Те са известни като "незаменими аминокиселини". Тези незаменими аминокиселини трябва да се приемат с храната.

Както вече споменахме, животинските протеини са пълноценни протеини. Те осигуряват всичките девет незаменими аминокиселини. Добри примери за животински протеини са: яйца, свинско, птиче, говеждо месо или млечни продукти. Някои растителни протеини също са пълноценни протеини, като киноа или соеви продукти. Повечето източници на растителна основа обаче са непълни, но тъй като всеки източник на протеини на растителна основа съдържа различен състав на деветте аминокиселини, може просто да разнообразите вашата диета, за да си набавите всичките девет.

Цялостната картинка

Когато консумираме протеин, ние си набавяме и допълнителните вещеста, които го заобикалят: различните мазнини, фибри, натрий и други, от които са съставени тези храни. Тези допълнителни хранителни вещества имат решаващо действие, когато оценяваме здравословните стойности на източника . Например животинските протеини съдържат наситени мастни киселини, които имат отрицателен ефект върху сърдечносъдовата система, ако консумираме твърде много от тях. Затова се уверете, че ги консумирате умерено.

Ползите от растителните протеини

Видовете белтъчини, които консумирате, могат да бъдат по-важни от количеството белтъчини, които приемате. Растителните протеини осигуряват много хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, които допринасят за цялостното ви здраве. Добре известните ползи от растителната диета включват по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак, затлъстяване или инсулти, наред с други ползи.

Ползи от животинските протеини

Животинските протеини също имат своите ползи за здравето. Хората, които се хранят предимно с нискомаслени животински протеини като птиче месо и риба, имат по-нисък риск от диабет тип 2, по-нисък риск от сърдечни заболявания и по-нисък риск от рак на дебелото черво, стомаха, панкреаса и простатата (в сравнение с хората, които ядат много червено месо).

Възможни проблеми при растителната диета

За да се възползвате от предимствата на растителната диета, трябва да се храните с голямо разнообразие от здравословни храни на растителна основа. Растителна диета, която е с високо съдържание на преработени храни и добавени захари, не осигурява правилните хранителни вещества или достатъчно хранителни вещества. Преди всичко се уверете, че имате добър запас от цинк, витамин В12, протеини, калций и витамин D, ако консумирате изцяло с растителна храна.

Рискове от консумация на твърде много животински протеин

Проучванията показват, че консумацията както на непреработено, така и на преработено червено месо е свързана с по-кратка продължителност на живота.

Протеинът и влиянието му върху планетата

Точно както различните храни могат да имат различно въздействие върху здравето ни, те имат и различно въздействие върху околната среда. Селското стопанство е една от основните причини за образуването на парникови газове в световен мащаб, но не всяка храна произвежда едно и също количество CO2.

Производството на храни от животински произход обикновено причинява по-високи емисии на парникови газове, отколкото производството на храни от растителен произход. Млечните продукти и червеното месо се открояват поради непропорционално високите си емисии. Ето един пример: 1 кг агнешко месо произвежда пет пъти повече емисии на парникови газове от 1 кг пилешко месо и около 30 пъти повече от производството на 1 кг леща.

Това означава, че количеството животински протеини, които консумираме, оказва голямо влияние върху екологичния отпечатък.

Обобщение:

Консумирането на здравословни източници на протеини, като боб, ядки, риба или птиче месо, вместо червено месо и преработено месо, може да намали риска от различни заболявания и да допринесе за по-дълъг живот. В крайна сметка е по-важно да се храним балансирано и разнообразно, отколкото да се фокусираме върху това дали консумираме повече растителни или животински протеини.