Интелигентно стареене с хранителните вещества от Raab Vitalfood

Интелигентно стареене с хранителните вещества от Raab Vitalfood

Какво се случва, когато остареем?

Освен най-очевидните признаци - като сива коса и бръчки - обикновено не отделяме много време да мислим за това, което се случва с тялото ни по време на процеса на стареене. В научната област има много дебати относно механизмите, които влияят на стареенето. Според Института Марк Планк процесът на стареене се характеризира със следните девет характеристики:

  1. Геномна нестабилност: генетичната информация в клетката е патологично променена.
  2. Износване на теломерите - скъсяването на защитните капачки в края на хромозомата.
  3. Епигенетични промени: промени в хромозомите.
  4. Загуба на протеостаза: нарушена протеинова хомеостаза.
  5. Променено възприемане на хранителните вещества.
  6. Митохондриална дисфункция: мускулни заболявания.
  7. Клетъчно стареене: блок на растежа на клетките.
  8. Изчерпване на стволовите клетки.
  9. Нарушена междуклетъчна комуникация.

Стареенето като еволюционен процес

Тези клетъчни и молекулярни промени по време на стареенето се отразяват негативно на здравето. Но защо се стига до този процес? Отговорът се крие в еволюцията. Нашата среда непрекъснато се променя и всички живи същества се приспособяват към обстоятелствата. Следователно „детското“ поколение трябва да получи достатъчно ресурси от поколението родители, за да може да расте и да се развива.

Учените се занимават и с две важни теории за стареенето, предложени от еволюционните биолози Питър Медауар и Джордж Уилямс. Питър Медавар се смята за представител на „теорията за натрупване на мутации“. Ученият заявява, че крайната цел на организма е размножаването; след което вече няма никакъв еволюционен натиск, тъй като оцеляването е осигурено. Теорията на Джордж Уилямс за "антагонистичната плейотропия" вместо това твърди, че някои гени - полезни, когато сме млади - стават вредни, когато остареем. Природата не може да избере селективно тези гени, които в крайна сметка водят до смъртта на организма.

В добра форма и в напреднала възраст

Въпреки всичко, с правилните предпазни мерки процесът на стареене може да се забави. Редовните упражнения, достатъчното количество сън и балансираната диета позволяват на тялото да се регенерира. За щастие никога не е късно да промените начина си на живот! Дори на 60, 70 или 80 години можете да промените навиците си. Правилните хранителни вещества също имат допълнителен принос. Raab Vitalfood например предлага перфектна гама от хранителни добавки, богати на OPC, ресвератрол или спермидин. Разгледайте си сега!