Стратегии за контрол на апетита

Стратегии за контрол на апетита

Ние, хората, ядем твърде много. Има много причини за това: или е прекалено вкусно, за да спрем след една порция, или сме научили от ранна възраст, че трябва си изядем всичко, или гледаме смартфона си, телевизора по време на хранене... и не забелязваме, че вече сме сити, поради отвличането на вниманието.

Тези и други подобни неща се случват на всяко човешко същество и нека си го кажем, ако ядем твърде много отвреме навреме, това не е голям проблем. Може да стане проблем, ако това се случва редовно. Ето няколко стратегии, които можем да използваме, за да избегнем това:

Яжте бавно

Започваме нашата новаторска информация за това как да избегнем преяждането с един прост съвет: яжте бавно. Отнема известно време, докато почувствате ситост, обикновено между десет и тридесет минути. Ето защо често ядем повече от необходимото. Колкото по-бързо ядем, толкова повече сме склонни да ядем.

Решението: дъвчете всяка ухапка тридесет пъти. Дори само с тази проста стратегия, ние ядем по-бавно и стомахът има повече време да каже на нашия мозък, че е сит. Освен това можете да се наслаждавате на храната си повече.

Хранете се, дори ако не сте гладни

Това е много проста стратегия, основана на предположението, че ядем само тогава твърде много, когато сме наистина гладни. Яденето прекалено много води до повишаване на нивата на инсулин, които след период на умора бързо водят до връщане на глада, и после пак се консумира твърде много храна.

За да противодействате на този цикъл, можете просто да ядете нещо малко, когато не сте гладни или просто само малко гладни. Така ядете по-малко и сте склонни да ядете по-бавно.

Вода вместо безалкохолно и сокове

Знаете ли, че леката дехидратация в организма произвежда усещане, което е измамно подобно на глада? Така че винаги трябва да пием достатъчно и за предпочитане вода. Течните калории под формата на сокове или безалкохолно не засищат и само повишават нивата на инсулина.

Най-добре е да пиете поне 1,5 литра дневно. Ако изпиете чаша вода около 20 минути преди хранене, това ограничава апетита.

Малка, безвкусна закуска между храненията

Идеята на тази стратегия е проста: ако ядем малка закуска между храненията, по-късно ще сме по-малко гладни. Най-подходящо за целта е лъжица зехтин или няколко несолени бадема. Идеята зад това е, че се разхлабва връзката между вкуса и калориите и се регулира освобождаването на хормона на глада грелин.

За да действа тази тактика, закуската наистина трябва да е колкото е възможно най-безвкусна. Освен това трябва да се пие един час преди и след закуската само вода, а не други напитки.

Важни са подправките

Много хора не харесват неподсладени напитки и храна, защото няма вкус на нищо. С правилните подправки (и наистина има много) вкусът е приятен дори без захар. Добра идея е канелата. Тя дава на всяко ястие сладникава нотка без допълнителни калории. Също така е чудесна в шейкове и дори с кафе. Друга идея е оцетът. Малко от него във водата и вече не ни липсва сладкия вкус.

Това са те: нашите съвети за контрол на апетита. Опитайте ги и използвайте тактиката, която Ви пасва най-добре. Използвани редовно, преяждането скоро ще е нещо от миналото.