Medex  – Глобален посланик

Medex – Глобален посланик

Опит в пчеларството на най-високо ниво

Пчелите на Словения: От виенския двор до световен посланик на природата
Пчеларството има вековна традиция в Словения: през XVIII век словенецът Антон Янша е първият учител по пчеларство в двора на Мария Терезия. Неговите успешни методи от са смятани за революционни и предизвикват истински бум сред пчеларите.

Карниолската пчела: икономически двигател и глобален посланик
Разбира се, оттогава са се променили много неща: земята, хората, околната среда. Но страстта към пчеларството е останала в някогашния дом на големия пчеларски експерт Янша: В Словения има най-много пчелари на глава от населението в Европа. Затова е логично инициативата за вече утвърдения Световен ден на пчелите да дойде от Словения. От 2017 г. насам 20 май е обявен за Световен ден на пчелите - рожденият ден на Антон Янша.

Поради традициите на словенското пчеларство, успешно изнасяните пчелни продукти и нежния пчеларски туризъм около забележителната карниолска пчела (Apis mellifera carnica), се задълбочи информираността за значението на пчелата за нашата екосистема и за заплахата, която й носят токсините от околната среда.

С традиция & високи технологии за по-качествен живот
Днес словенската компания Medex се счита за пазарен лидер в производството на хранителни добавки от пчелни продукти като прополис, пчелно млечице или цветен прашец. Най-съвременните лабораторни технологии превръщат ценните суровини от краинолската медоносна пчела в уникални продукти: течните формули от прополис са водещ продукт на компанията, както и пълненето в стъклени флакони. И двете иновации поддържат стабилността на съставките, а потребителят може да се довери на възможно най-доброто качество.

Всички продукти могат да се използват и в подкрепа на целенасочена апитерапия. Това е медицинското приложение на прополис, пчелен въздух, пчелна отрова, пчелен восък и мед - нежен път към по-добро качество на живот.

Ангажимент към пчелите и хората
Medex вече подкрепи инициаторите на Световния ден на пчелите. Сега е направена още една важна стъпка: през декември 2022 г. ЮНЕСКО призна исторически богатата пчеларска традиция на словенците за материално културно наследство на човечеството. Понастоящем в Словения се отглеждат около 200 000 пчелни семейства на карниолската пчела. Контролираното развъждане на пчелни майки е в центъра на вниманието тук, тъй като естествено развитият подвид на западната медоносна пчела (Apis mellifera) показва особено добри характеристики като нежност, отлична ориентация, устойчивост на атмосферни влияния и високи добиви.

Какво можете да направите, за да подпомогнете инициативата?

Като потребител имате възможност да подкрепите дадена кауза, като купувате определени продукти. Ако се интересувате от пчелни продукти като мед или прополис, изберете социално и устойчиво ориентирани компании. По този начин косвено подкрепяте например опазването на пчелите и необходимите изследвания.

Пчелата е едно от най-старите селскостопански животни: от около 15 000 години хората поддържат симбиоза с тези работливи насекоми, които понякога трябва да посетят два милиона цвята за един килограм мед. Пчелите са отговорни за около една трета от световното производство на храни!