Открийте своя спорт

Открийте своя спорт

Има толкова много различни спортове, които можете да опитате

Няма съмнение, че движението е важна част от нашето ежедневие. Достатъчните упражнения трябва да са част от деня ви, особено ако работите в заседнала или изправена позиция. Чрез спорт и движение имунната система се укрепва, стресът намалява, напрежението се освобождава и така се отделят хормони на щастието. Но ако просто не можете да намерите мотивацията да започнете, това често се дължи на факта, че сте избрали грешен спорт. Вашата спортна програма изпълнява целта си само ако наистина се забавлявате при изпълнение. Предпочитате нежни движения или обичате да се изморявате? Предпочитате ли да тренирате сами или се забавлявате повече в група? По принцип предпочитате да сте навън или предпочитате да спортувате във фитнес център или зала? Всички тези въпроси са важни, за да намерите правилната форма на движение за вас.

Съставихме списък с някои от любимите ни форми на упражнения, за да ви помогнем да намерите това, което търсите:

Плуване

 • За хора, които обичат да са във водата и предпочитат да тренират самостоятелно
 • Ефект: Спорт за издръжливост, укрепване на мускулите, насърчава подвижността на раменете.

Различните техники на плуване позволяват голямо разнообразие по време на тренировка. Можете също така да решите дали предпочитате да плувате в закрития басейн или навън в открития басейн или в езерото. Плуването по принцип не е групов спорт, но намирането на група може да осигури допълнителна мотивация и обменът помежду между участниците да бъде много забавен.

Бягане

 • За тези, които искат да подобрят издръжливостта. Може да бъде индивидуално или групово
 • Ефект: укрепва сърдечно-съдовата система

Когато бягате, продължавате да си поставяте нови цели. Можете постепенно да увеличавате разстоянието си за бягане, времето за бягане или скоростта чрез ефективна тренировка. Целите, които си поставяте, винаги ви дават нова мотивация. Бягането по пътека също предлага разнообразие и нови предизвикателства: вместо обичайния кръг за джогинг, насочете се към най-близката туристическа пътека или парк, за да внесете нова инерция и мотивация в тренировките си.

Колоездене

 • За любителите на природата. Възможни са както индивидуални, така и групови тренировки
 • Ефект: подобрява сърдечно-съдовото здраве, повишава издръжливостта, укрепва мускулите на краката

Винаги можете да поставите свои лични цели, когато карате колело, а груповото каране може да бъде също толкова мотивиращо. Едно от предимствата на колоезденето е способността за общуване.

Разходки в природата

 • За кого: За любителите на природата: индивидуално или групово обучение
 • Ефект: укрепва сърдечно-съдовата система

Разходките в природата се превърнаха в популярно хоби през последните години. Независимо дали сами или в група - спортът за издръжливост предлага невероятна представа за флората и фауната, докато тялото се тренира холистично.

Тренировки вкъщи

 • За всички! Практическа самостоятелна тренировъчна дейност
 • Ефект: варира в зависимост от избраната тренировка

От началото на пандемията, възможностите за тренировка от комфорта на собствения ни дом се увеличиха. Аксесоарите, оборудването за тренировка и приложенията/онлайн курсовете предлагат широка гама от художествена гимнастика - тренировки със собствено телесно тегло - до йога, пилатес, HIIT и много други. Насладете се на предимството да можете да тренирате директно във вашия дом! Уверете се обаче, че имате достатъчно свобода на движение, правилната повърхност и правите упражненията правилно.

Отборни спортове

 • За всички, които обичат да тренират в група
 • Ефект: варира в зависимост от спорта

Хокей, волейбол, хандбал, футбол, баскетбол - списъкът на отборните спортове е огромен. Те са особено популярни сред общителните хора и тези, които искат да направят приятели. Освен издръжливостта и силата, спортът с топка подобрява и способността за реагиране и, разбира се, отборния дух.

Танцуване

 • Танцът е за всеки и има много възможности за хора, млади и стари! Танцът е подходящ за хора, които са ентусиазирани по спорт, индивидуални или групови тренировки, партньорски тренировки
 • Ефект: Укрепване на цялото тяло, помага за намаляване на стреса, засилва осъзнаването на тялото.

Танцуването е полезно не само за тялото, но и за настроението, която се възползва от звуците на музиката и оживените движения. Танците също са особено популярни сред двойките. Усещането, че трябва да се приспособите към другия човек укрепва сплотеността. Зумбата обаче, може да бъде изпълнявана от един човек.