Фитнес храна: Домашно приготвен хумус

понеделник, 05. октомври 2020

Фитнес храна: Домашно приготвен хумус

Хумусът е не само вкусен, но също така и здравословен. Основната му съставка е нахутът, който се отличава с високо съдържание на протеини. Това го прави идеален за хора, които желаят да се хранят здравословно.

Какво е хумус

Хумусът е вкусна паста, която обикновено се прави от нахут, тахан (печен, смлян сусам), лимонов сок, чесън и зехтин. Произхождащ от Близкия изток, хумусът сега се радва на изключителна радост по целия свят.

Той присъства в много различни рецепти без глутен и веган.

Здравословен ли е хумусът?

Нека да разгледаме съставките, за да преценим. Хумусът се състои само от естествени продукти без консерванти. Освен това той е с високо съдържание на фибри и е добър източник на протеини. Хумусът съдържа витамини, минерали и антиоксиданти. Но също така трябва да се отбележи, че хумусът съдържа относително голямо количество мазнини, които произтичат от тахан и зехтин. Разбира се, можете да използвате по-малко от тези съставки и тогава съдържанието на мазнини също ще намалее.

Кетогенна диета: Можете ли да ядете хумус?

Тъй като нахутът принадлежи към бобовите растения, той съдържа високо съдържание на въглехидрати. Така че, ако сте на кетогенна диета, избягвайте хумуса.

Рецепта

Ето една проста рецепта за домашен хумус. Трябват ви само няколко съставки и са ви необходими само около 15 минути, за да я приготвите.

Как да си направим домашен хумус:

Съставки

  • 300 г нахут, варен
  • 120 г тахан
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1-2 супени лъжици зехтин (по желание)
  • ½ чаена лъжичка кимион, смлян
  • ½ чаена лъжичка сол
  • сок от един лимон
  • пипер
  • вода
  • червен пипер на прах (по избор)

Приготвяне:

  1. Накиснете нахута за една нощ за поне дванадесет часа и след това варете в подсолена вода, докато омекне. Като алтернатива можете да използвате и предварително сварен нахут от консерва. Но ние препоръчваме първата опция.
  2. Сложете всички съставки в кухненски робот и пасирайте всичко за около 30 секунди на високa степен.
  3. Ако готовият хумус е твърде дебел като консистенция, можете да добавите супена лъжица или две лъжички вода.
  4. Сега сложете хумуса в купа и го опитайте. Добавете сол, черен пипер, кимион или лимонов сок в зависимост от вашия вкус. Можете също така да добавите още зехтин и по желание малко червен пипер на прах.
  5. Добър апетит

Съхранявайте хумуса в херметически затворен контейнер в хладилника. По този начин той може да се съхранява около пет до седем дни. Ако желаете да удължите срока на годност, можете също да го замразите.Тогава той може да издържи до три месеца.