Тренировки през зимата: на какво трябва да обърнем внимание

Тренировки през зимата: на какво трябва да обърнем внимание

Физически активните хора искат да тренират и през зимата. Ниските температури представляват особено предизвикателство. Ето най-важните неща, които трябва да имате предвид.

Не всеки спорт е подходящ

Като цяло нищо не възпрепятства спортуването при ниски температури. Факт е обаче, че някои спортове са по-подходящи за това от други. Оптимални за тренировки при ниски температури са спортовете за издръжливост с постоянно натоварване. Това е така, защото белите дробове се облекчават при плавно, бавно и равномерно дишане, след като тялото се адаптира към упражнението. Разходките, джогингът, скандинавското ходене и ски бягането попадат в тази категория. Колоезденето също би било добра идея, но студеният вятър не трябва да се подценява.

Въздържайте от тренировки за скорост или дейности, при които често се повтарят интензивни интервали.

Приемът на течности е важен и през зимата

Пийте достатъчно течности преди и след тренировка. През зимата влажността обикновено е много по-ниска, отколкото през лятото; в същото време през студения сезон много хора се чувстват по-малко жадни. Това често води до недостатъчен прием на течности. Предотвратете това, като пиете преди и след тренировка.

Загрейте добре

Когато е студено, мускулите са по-податливи на наранявания, тъй като тялото се нуждае от повече време, за да достигне подходящата температура. Можете да предотвратите това, като загреете правилно.

Също така, не забравяйте да не тренирате твърде дълго. Тъй като тялото се охлажда по-бързо, по-добре е да тренирате по-често, но за по-кратко време.

Облечете се добре с принципа на лука (няколко слоя)

При ниски температури е най-важно влагата да се отстрани бързо. В противен случай човек много лесно може да настине. Затова се уверете, че имате подходящото облекло, което да попие влагата. Препоръчваме да носите няколко слоя дрехи, тъй като това ще ви затопли. Много е важно циркулацията на въздуха между отделните слоеве да не бъде нарушена, в противен случай водната пара няма да може да излезе, което ще доведе до влага в дрехите. Най-лошият избор по отношение на материала е памукът. Той съхранява течността като гъба. Също така не забравяйте, че най-външният слой е устойчив на вятър и дишащ.

Помислете за вашата безопасност

Зимата е тъмният сезон. Ако тренирате в близост до оживени пътища, отражателите и ярките цветове могат да бъдат разумна инвестиция. Безопасността е от изключително значение.

Шапки и други аксесоари

Не забравяйте да носите шапка. Тялото губи около 40% от телесната топлина през главата. При ниски температури бързо ще ви става студено без шапка или качулка.

Ако тренирате посред бял ден, слънчевите очила са добра идея, когато има сняг. В противен случай след известно време вече няма да виждате нищо. Винаги мислете и за ръкавици.

Правилно дишане

Правилното дишане е важно не само, за да избегнете болката отстрани. През зимата то също така гарантира, че лигавиците не изсъхват и не се охлаждат. Дишането става все по-важно, колкото по-студено става.

Винаги вдишвайте през носа и издишвайте през устата. Ако въздухът премине през носа, той се навлажнява и затопля и лигавиците филтрират мръсотия, бактерии и други подобни, което може да натовари белите дробове.

Кога трябва да спрете да спортувате навън

Ако температурата падне под -10 градуса, трябва добре да помислите дали наистина искате да тренирате навън. Ако решите да го направите, увийте кърпа или нещо подобно около устата и носа си.

От - 20 градуса въздухът е толкова студен, че тялото ни вече не може да го загрее достатъчно. Това оказва изключителна тежест върху белите дробове. Когато температурата е толкова ниска, избягвайте да правите упражнения на открито. Не си правите нищо добро.

След тренировка

Когато приключите с упражненията за деня, наистина трябва да имате предвид само две неща: Не се разтягайте на открито и свалете мокри дрехи. Няма нищо по-лошо от това да стоите на открито с потни дрехи, защото това може да доведе до настинки и други подобни.