Актуализация на работата за мозъка

През последните години се наблюдава истински бум на предложения за подобряване на ефективността на мозъка. Те варират от сравнително дългосрочни програми "за трениране на мозъка", за да се противодейства на загубата на паметта с увеличаване на възрастта, до таблетки, които са предназначени за повишаване на ефективността в краткосрочен план.
Предложенията вече са безкрайно много. Често, до голяма степен, става дума за търговия със страха. Деменция и болестта на Алцхаймер днес са почти вездесъщи в медиите. Но трябва ли човек наистина да инвистира много пари, за да се предпази мозъка от дегенерация, има ли полза от нещо, което обещава краткосрочни подобрения и какво са правили хората преди? Какво помага действително?

По принцип може да се каже, че когнитивните функции могат да бъдат тренирани. По този начин може да се противодейства на свързано с възрастта умствено влошаване. Допреди няколко години се смяташе, че мозъкът, след като вече се е оформил, вече не се променя. Но вече е известно, че мозъкът и нервната система и в напреднала възраст са гъвкави, адаптивни и подлежат на трениране.

Изследванията винаги отнемат много време, в противен случай те не релевантни. Това е и причината, че няма информация за много от днешните предложения, които са предназначени за подобряване на работата на мозъка, били то хапчета и други подобни. Неволно идва и въпросът за това, какво са правили хората в миналото. Все пак, винаги е имало хора, които се радват и в дълбока старост на най-добро психично здраве.
Следват най-добрите съвети и трикове за това, как да запазите мозъка си дълго работоспособен.

 • Основното е достатъчно сън. Само ако сте наистина отпочинали, можете да имате най-добри когнитивни умения. В днешно време това е проблем. Все повече хора спят твърде малко. Индивидуалната необходимост от сън е наистина различна, но трябва да се спи поне шест часа на нощ.
 • Мозъкът се нуждае от правилните хранителни вещества, за да функционира правилно. С хапчета е възможна по-висока ефективност, но това винаги е временно. Правилното хранене е по-ефективно. Разнообразна и балансирана диета с изобилие от плодове и зеленчуци, гарантира, че мозъкът е снабден с веществата от които се нуждае. Най-важното правило: Пийте много течности. Течността гарантира достатъчно снабдяване с кислород на главата и тялото. Най-малко литър и половина, за предпочитане два литра на ден. Най-добре е това да са вода и неподсладен чай.
 • За да се концентрираме по-дълго време, е необходима доставка на желязо, витамини В1, В2 и Е и фолиева киселина, както и на енергия. Това може да са дълговерижни въглехидрати, които се съдържат например в пълнозърнести храни. И поли-ненаситените мастни киселини са важни. Ядки, мазни риби, рапично масло и орехово масло следва да бъдат редовно в менюто. Тъй като мозъкът не може да натрупа резерви, той е зависим от доставките на хранителни вещества чрез кръвта. Така че е важно да се храним редовно, най-добре по пет пъти на ден.
 • Редовни почивки по време на умствен труд поддържат ефективността. Трябва да се създаде баланс, време, което човек да използва за отдих. Разходката е препоръчителна, тя стимулира транспортирането на кислород към мозъка.
 • Ученето е много ефективна тренировка за мозъка. Няма значение какво изучавате или за какво. Най-ефективни са, но само за да не останат неспоменати, чуждите езици.
  При всеки процес на учене се "включват" нови синапси в мозъка. Чрез нови преживявания също биват създавани нови синапси.

За по-добри постижения има и няколко трика:

 • Ако са формулирани много конкретни цели, това не само мотивира, но и човек е по-концентриран.
 • Искрен интерес може да направи чудеса. Така човек се задълбочава в темата по-лесно. Винаги си задавайте въпроса: "Какво може да ми донесе тази задача?" или "Какво мога да науча, което да ми е от полза по-късно?"
 • Премахнете отвличането на вниманието. За да се постигне оптималната концентрация, мозъка се нуждае от известно време. Ако сте погълнат от дадена задача и се разсейвате от нещо (като например звъненето на телефона), отнема до десет минути, за да се концентрирате отново по въпроса, както е било преди прекъсването.
 1. Съвет номер 1 трябва да бъде: изключите телефона си.

 2. Елиминирайте и други възможни източници на смущения и шум. Ако това е невъзможно, може да бъде полезна защита от шума.

 3. Подредете бюрото си. Иначе постоянно ще сте разсеяни от всичко, което е по масата.

 • Спорт и движение. Вече има десетки изследвания, които потвърждават отличните им положителни ефекти върху мозъка. Чрез спорта мозъкът расте. Хора, които правят упражнения редовно, имат в някои райони значително по-вече мозъчна тъкан, отколкото хората, които не спортуват. Резултатът е повишена умствена ефективност. Чрез редовни физически упражнения мозъкът е по-добре снабден с кислород. Физическата активност стимулира образуването на нови синапси и заздравява съществуващите връзки.
  В този смисъл: спортувайте, за да поумнеете!