С пулс и час

Професионалисти в спорта ги използват, както и хоби-спортисти, а по време на кардио-упражнения е немислимо без тях. Става дума, разбира се, за часовници с пулсомери. След тяхното изобретение, те са намерили своя път към китките на много хора. Причината за това е ясна. Всяка тренировка е различна. Правилният сърдечен ритъм е от огромно значение.

Кой не ги е виждал? Джогери, които тичат с ярко червено лице. В зависимост от личната цел на тренировката, този тип кардио-тренировка дори може да има обратен ефект. Наистина ефективно се тренира само с правилния пулс.

Само в редки случаи спортистите знаят, кое е най-подходящото натоварване за постигне на индивидуалната цел. A един пулсомер помага на ентусиасти в спорта, от начинаещи до професионалисти, да преценят по-добре съответното си състояние и така ефективно да тренират.

Сърдечната честота представлява отличен контролен орган. С помощта ѝ тренировката може да се напасне в съответствие със съответната ефективност на изпълнение. Така се избягва да се тренира с твърде ниска или твърде висока сърдечна честота, така че винаги да се намирате в оптималния диапазон.

Сърдечната честота може да бъде разделена на четири зони, наричани също нива на стрес.

  • Зона 1 е между 50 и 60% от максималния пулс (референтна стойност = 220 - възраст). Тази зона служи за стабилизиране на сърдечно-съдовата система.
  • Втората зона се нарича зоната на изгаряне на мазнините. Тя се намира между 60 и 70% от MП. Ако тренирате в тази област в продължение на повече от тридесет минути, започва изгаряне на мастните депа.
  • Зона 3 е аеробна зона. Тя е между 70 и 80% от МП. При този пулс издръжливостта се подобрява най-ефективно по време на тренировката.
  • Движение в четвърта, т.нар. бариерна зона (80-90% от МП) помага на спортистите да вдигнат своя анаеробен праг нагоре.

Извън тези четири области, натоварването е или твърде ниско, за да се постигне значителен ефект, или е толкова високо, че е по-интересно за състезателните спортове. Наистина фиксирани лимити между двете зони няма. Стабилизиране на сърдечно-съдовата система се постига, например, във всички нива, а изгарянето на мазнини е много високо в етап 3.

Забелязва се също, че сърдечната честота варира в различните дни. Тя се влияе от различни фактори като температура, височината или приема на течности. Ето защо е важно да се развие усет за различния интензитет на натоварване, за което помага пулсомера.

Контролът на сърдечната честота чрез пулсомер позволява удобно управление на кардио-упражненията. По този начин спортисти, които искат да загубят няколко килограма, ще постигнат целта си по-ефективно и по-бързо с половин час джогинг, отколкото техните колеги с ярко червените лица.