Инструкции за болки в гърба

Днес все повече хора седят по време работа. Това води до проблеми с опорно-двигателния апарат, резултатът са болки в гърба. Какво трябва да правите, за да се сдобиете гарантирано с такива, можете да прочетете тук.

Всеки човек, който остава в една позиция дълго време, получава ортостатични болки. Причинени са от едностранно натоварване. Ефектите от това натоварване са различни, но са драматични. От обикновени болки в гърба до дискова херния. В най-лошия случай се стига до операция.

Инструкции за болки в гърба

За тези, които биха искали да имат хронични болки в гърба, предлагаме следното малко ръководство:

 1. Седете възможно по-дълго в една и съща позиция. Помнете: Най-лошата поза е винаги актуалната. Така че - издържете я. След известно време ще забележите как мускулите Ви се скъсяват и същевременно атрофират. Гръбначният стълб е силно натоварен.
 2. Седете неергономично. Тук са се доказали позата врат на костенурка (шийните прешлени пренатоварени) и  излежаването в креслото.
 3. Не се движете, никога. Докато работите правете колкото е възможно по-малко паузи и не се разтягайте.

По този начин за отрицателно време болките са Ви гарантирани. Бихте ли искали това? Разбира се, че не. Ако искате да предотвратите проблемите, правете точно обратното на това, което е в нашето ръководство. Тук имате пълния списък:

 • Мебелите са от значение
  Правилните или погрешни офис-мебели са от голямо значение. Колкото по-ергономичен е столът и по-добре настроен на Вашия размер, толкова по-малко проблеми ще имате. Седете изправени, гръбначния стълб да е облегнат на облегалката, коленете са под ъгъл 90 градуса, стъпалата са изправени, раменете са отпуснати.

 • Движението помага. Винаги.
  По време на работа и в свободното време: Движете се колкото е възможно по-често. Само така мускулите и сърдечно-съдовата система биват стимулирани и са здрави. Предпоставка за работа без болка е спорта след това. Но не забравяйте да се движите и по време на работа. Ето някои съвети за това:

 • Изправяйте се често и се разтягайте:
  -Ползвайте за своята напитка малка чаша. Така сте принудени да се изправяте по-често и да я пълните.
  -Трябва Ви нещо от колега? Идете при него вместо да му се обаждате.
  - Качвайте се по стълбите вместо с асансьора.

 • Ако имате реални проблеми да седите изправени, то коремните мускули и мускулите на гърба сигурно са твърде отслабени. В такъв случай укрепвайте целенасочено тези мускули.

 • Къде стои екранът?
  Мястото на бюрото често е малко. Независимо от това, екранът на компютъра трябва винаги да бъде в центъра на бюрото, така че лесно да можете да гледате направо. Странично поставени екрани са вредни.
  Също така не усуквайте китките, когато ползвайте мишката и клавиатурата. Тук могат да помогнат специални подпори и подложки.

 • Ако телефонирате много по време на работа, най-добре е да използвате хедсет. Задържането на мобилни телефони и слушалки на телефона може да доведе до едностранно напрежение.