За "модата" да се тича бос

През последните години все по-популярно: тичане без обувки. Парадоксално е, обаче, има специални обувки за целта. А постоянно слушаме за възможните рискове. Несигурността е голяма.

Беше сензация на Олимпийските игри в Рим през 1960 г. Етиопецът Абебе Бикила печели маратона - бос. Казват, че маратонките на Бикила били протрити и вече не били използваеми. Тъй като не намерил резервни, той просто бягал без обувки и поставил световен рекорд.
Днес, повече от 55 години по-късно, Бикила служи като много често цитиран пример за новата тенденция на босо бягане. Вълнуващи времена, когато нещо напълно естествено от хилядолетия внезапно се превръща в нова мода.

Боси - доказано по-добре?

В действителност, в много изследвания е доказано, че човек е по-бърз без обувки. Нашита крака, така да се каже, показват на какво са способни, само когато свалим своите обувки.

Комплексната система крака

Това всъщност не е изненадващо, тъй като всеки крак е еволюционен шедьовър. 28 кости, 33 стави и безброй мускули образуват сложна, динамична система, която осигурява и твърдост по време на движение, и естествено омекотяване.

Деформации на ходилата

Чрез постоянното обуване на краката ни те вече не биват натоварени, мускулите, сухожилията и ставните връзки вече не се тренират, което ги кара да регресират. Деформации, като например плоско или разширено стъпало, са резултатът. Но не само тези деформации могат да бъдат избегнати.

Предимствата на ходенето бос

Освен подсилени мускули на ходилата и здрави стави, ходенето бос стимулира и вътрешните органи чрез рефлексни дъги и взаимовръзки. То регулира кръвното налягане, облекчава гръбначния стълб и дори укрепва имунната и сърдечно-съдовата система.

Специално разработени обувки

Днес запалените джодери могат да избират от широк сортимент на Barefoot-обувки. Предизвикателството в изработването им е да се предпазят краката от мръсотия и т.н., но в същото време да се усеща като ходене бос. Решението е да няма междинна подметка.
Конвенционалните обувка за тичане изпълняват три задачи: да омекотяват, предпазват и водят. Без междинна подметка краката трябва да се научат да омекотяват отново. Като се използват много по-леки и по-тънки материали са постигнати тези качества на обувките. Те са това, което са ръкавиците за ръцете. Те осигуряват известна защита, но ръцете се движат свободно. Кой модел ще изберете, дали обувки с пръсти или нормално изглеждащи екземпляри, трябва сами да решите.

Трениране бос - не е подходящо за всички

Въпреки това, не трябва сега всеки да се откаже от обувките, защото ходенето бос може да доведе до наранявания. Поради това, несигурността е голяма при много спортисти. Въпреки това, въпросът е не дали, а как и колко често трябва да се ходи бос.
Стилът на ходене е различен. Обувките са като рампа. Петата се повдига, като винаги докосва пода първа. Без обувки винаги предната или средната част на ходилото първо докосват пода. Този тип натоварване е ново за модерните, свикнали с обувки крака и е изтощително. Докато тялото се приспособи минава известно време. Затова бягането бос трябва да се използва само в допълнение към нормалната тренировка, а не като заместител. След една или две години може да се премине към него напълно. Ако желаете. След като краката винаги са били в обувки, просто ще отнеме известно време. Освен това, може да е добре да се започне тренировка в началото като се учи правилния стил  на бягане бос.
Съобразете се с всичко това и ще имате успех - с или без обувки.