Хранителни добавки за есента и зимата

През зимата ни липсва енергия, по-често боледуваме и понятия като зимна депресия ни преследват от медиите. Тук могат да помогнат хранителни добавки.

Причините, поради които ние се чувстваме отслабнали през зимата, са много. Това могат да бъдат, например:

  • Липсата на слънчева светлина: дните са къси, светлината  е ценна и оскъдна. Отивате в офиса, когато се зазори, а се връщате у дома, когато вече е тъмно.
  • твърде малко движение: тези, които обичат да спортуват на открито през лятото, през зимата има проблем. Тогава е студено, времето е лошо, често се пропуска спорта.
  • твърде много или погрешната храна: в днешния забързан свят не е изненадващо, че се обръщаме към бързото хранене. Това става бързо и лесно.
  • Стрес: Стресът на работното място непрекъснато се увеличава, което причинява заболяване.
  • грипни инфекции: през зимата с ниските температури и прегряването на стаите и сухия въздух, се увеличава и рискът от зараза с грипоподобни инфекции.

Има няколко хранителни добавки, които е добре да приемате през есента и зимата. Тук са най-важните:

Витамин D: Тялото се нуждае от този витамин за преработка на калций и включването му в костите. Той, също така, засилва имунната система. Особено през есента и зимата, добавки с витамин D са добра идея. Обикновено 90% от количеството, необходимо на организма, се произвежда чрез слънцето върху кожата. Останалите 10% се получават от храната. През есента и зимата дните са по-къси и слънчевата интензивност намалява. Тялото произвежда по-малко витамин D и бързо се стига до недостиг. Особено хората, които са по-възрастни от 60 години, се считат за рискова група.

Витамин С: Класиката. Витамин С укрепва имунната система, предпазва от свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Превантивният прием, противно на общоприетото мнение, не вреди с нищо. Не сте предпазени от инфекция, ако приемате витамин С. Въпреки това, той помага, ако вече сте болни. 200 мг на ден облекчат симптомите на настинка и съкращават продължителността й. Независимо от това, трябва да се следи за редовен прием на витамин С, тъй като той е от съществено значение за организма.

Фолиева киселина: Тя е важна за клетъчното делене и е, всъщност, в изобилие в зеленчуците. През зимата може да се получи недостиг. Фолиевата киселина е изключително чувствителна към топлина и светлина. Тъй като през зимата ние консумираме повече горещи храни и зеленчуците не са в сезона си, можете да обмислите приема на добавки. Препоръчват се 400 микрограма на ден.

Цинк: Този микроелемент стимулира някои части на имунната система и предпазва от настинки, защото вирусите не могат лесно да се прикрепят към носната лигавица. В допълнение, той инхибира растежа им. Така цинкът предотвратява настинки.

Желязо: Също и този микроелемент стимулира имунната система. За усвояването на желязо е важно добро снабдяване с витамин С, защото в противен случай усвояването чрез храната се повлиява. Важно: Не пийте прекалено много кафе или черен чай, защото и това потиска усвояването на желязо и ние се чувстваме уморени.

Всички тези точки са аргументи за хранителните добавки. Но имайте предвид, че това не е заместител на балансираното, здравословно хранене. Това се съдържа и в името: хранителни добавки, които допълват диетата и не я заменят.

Най-добре е да се консултирате с лекар, преди да решите да приемате хранителна добавка.