Спортът влияе на нашите гени

За всички, които не се движат редовно, няма повече извинения. Че спортът е здравословен, всички знаем. Но редовните упражнения дори оказват влияние върху нашето ДНК и действат така на "молекулярно" ниво.

През последните години знанията за нашите гени се промениха чрез нови данни. Появиха се нови научни направления и все по-специфични области на нашата ДНК бяха щателно изследвани. Първите констатации са значителни. Човекът не е роб на гените си, той дори може да им влияе, напр. чрез спорт.

Теломерите - защитни клапи на ДНК

Краищата на хромозомите се наричат ​​теломери. Те предпазват ДНК-то, но с течение на времето се износват, за съжаление. До известна степен те могат да бъдат възстановени, въпреки че при хората не действа много добре.

Колкото по-къси са теломерите, толкова повече вредят на клетките на организма. Те вече не функционират правилно - възникват заболявания.

Днес знаем, че основната причина за смъртта не е в гените, а в начина на живот. Тестове са потвърдили, че спортуващите хора имат по-дълги теломери, отколкото не спортуващите. По този начин клетките са по-малко "ерозирани", може да се каже и по-млади. По този начин поговорката "Спортът подмладява!" още веднъж се потвърждава, само че тук на много по-дълбоко ниво. Правилното хранене  също така играе роля за дължината на теломерите.

Епигенетика -  нежелани гени просто се деактивират

Но спортът може да направи дори повече. Друга нова област на изследвания е епигенетиката. Тя се занимава с последиците от начина на живот за нашите гени. Вече е установено, че начина на живот се отразява на епигенетичните механизми за регулиране. На обикновен език това означава, че от начина на живот определени гени могат да бъдат изключени.

Това позволява на хората със силно генетично предразположение към затлъстяване да имат нормално тегло. Това се потвърждава от проучване, в което членовете на Съюза на религиозната общност на амишите в САЩ са изследвани за "ген на затлъстяването". Въпреки че някои от тях са го носели в себе си, те не са по-дебели от всеки друг. Чрез начина им на живот (амишите по религиозни причини не използват машини), генът е бил деактивиран.

Така че, от вас зависи да направите нещо за себе си. Дори и да носите "гена на затлъстяването", това не е краят. Живейте здравословно, спортувайте и се хранете правилно, тогава няма да имате проблеми.

Ако искате да започнете още сега, за да направите нещо за тялото си и така да повлияете на вашите гени по позитивен начин: в нашия блог ще намерите много съвети, за да сте успешни в дългосрочен план.