Защо е добре и жените да вдигат тежести

Защо е добре и жените да вдигат тежести

Жените, които вдигат тежести, са рядкост във фитнес залите. Но защо? Само защото една жена не се стреми към големи бицепси или брутални коремни мускули не означава, че тя не може и не бива да вдига тежести. За жените също класическото вдигане на тежести предлага много предимства, от загуба на корема мазнини и облекчаване на стрес, до здравни и моторни ползи. Въпреки това, само малка част от жените, които посещават фитнес салони, тренират с тежести. Ето няколко причини, поради които една жена трябва да започне още днес с това.

Но нека първо премахнем някои предразсъдъци:

 • Продължаваме да четем, че жените не искат да приличат на Хълк и затова рядко правят силови тренировки. Няма значение дали този страх наистина съществува или е само е мит. Факт е, че жените, които правят силови тренировки, имат големи затруднения да изградят маса; вместо това мускулите стават по-стегнати. Причината за това е, че жените имат малко количество тестостерон в тялото.
 • Също и страхът от наранявания често е причина жените да избягват тренировки с тежести. Трябва да се каже съвсем ясно: стига да не прекалявате с тежестите, рискът от нараняване при правилното изпълнение на упражненията е относително нисък. Но за да направите упражненията правилно, добре е да получите експертни съвети, особено в началото. Това дава сигурност, докато се приближавате бавно към по-големи тежести.
 • Страхът да не успеете да се справите често също играе роля. Същото важи и каро при страха от нараняване. Хубавото на силовите тренировките е, че можете да настроите тежестите според личните си възможности. Така винаги ще можете да се справите.

Добри причини за употреба на тежести

 • Тренировката с тежести изгаря повече мазнини
  Често чувате, че трябва да започнете със спортове за издръжливост, ако искате да отслабнете. Но това е вярно само от части. Ако правите само тренировки за издръжливост, отслабвате. Но само 75% от загубеното тегло са мазнини, останалите са мускули. Но тъй като мускулната маса оказва влияние върху метаболизма (повече мускули се нуждаят от повече калории), шансовете за увеличаване на теглото ви нарастват с всеки грам мускул, който губите. Оптималното е комбинация от тренировка за издръжливост и силова тренировка.
 • Изгаряте повече калории
  Силовата тренировка увеличава мускулната маса, която също повишава основната метаболитна скорост. Ако жените вдигат тежести, те ще изгорят повече калории, дори ако просто стоят пред телевизора. Проучванията показват, че метаболизмът се увеличава до 39 часа след тренировка, защото тялото се нуждае от енергия, за да поправи или коригира мускулните влакна.
 • Дрехите стоят по-добре
  През годините между 30 и 50 тялото губи около 10% от мускулната си маса; Тази загуба на мускули обикновено се компенсира с мазнини. Това, разбира се, увеличава обиколката на бедрата и талията, защото един грам мазнина има с 18% повече маса от един грам мускул.
  Жените, които редовно правят силови тренировки, ще се сдобият с по-добра фигура с течение на времето. Ако правите само кардио, ще отслабвате, но тогава ще сте тънки. Дефинираните мускули, от друга страна, подчертават естествената форма на тялото.
 • По-добро оправление на стреса
  Телата на трениращите хора отделят по-малко хормони на стреса в сравнение с нетренираните. В допълнение, кръвното налягане се връща към средното ниво по-бързо след стресови ситуации при хора с повече мускулна маса. Колкото повече мускули имате, толкова по-малко стрес ще имате.
 • Предотвратяване на остеопороза
  По-възрастните жени са особено податливи на остеопороза. Това може да се предотврати с прости средства. Дори само четири месеца на тренировка с тежести водят до това, костната плътност да се увеличи. (разбира се, по-нататъшните тренировки са от значение, за че не намалее отново.)
 • Здраво сърце
  Намалява се диастоличното кръвно налягане, което води до 40% намален риск от инсулт и намаляване на риска от инфаркт с до 15%.
 • По-дълъг живот
  Университетът на Южна Каролина установи, че силата на цялото тяло е свързана с по-малък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак. Мускулната маса също намалява вероятността от развитие на сериозно заболяване.
 • Забавно е
  Най-доброто идва накрая: тренировката с тежести е просто забавна, защото е разнообразна и мотивираща. Има безброй упражнения за всяка мускулна група. Така че винаги можете да опитате нещо ново и това винаги е по-разнообразно, отколкото на пътеката за бягане. Също така можете да видите собствения си напредък (ако правите записки), защото постоянно ще се подобрявате. Това мотивира изключително и е приятно, когато внезапно можете да вдигнете тегло, което преди ви е изглеждало невъзможно.