Отслабване само чрез спорт: Как е възможно?

Отслабване само чрез спорт: Как е възможно?

Повечето хора подценяват ролята на хранителните навици при отслабване и надценяват за сметка на това практикуването на спорт. Отслабването без промяна в диетата е трудно, защото тогава трябва да инвестирате много време във физически упражнения. Например човек с тегло от 70 кг изгаря около 700 калории при пробягване на разстояние от 10 км.

Проблемът тук не е, че 700 калории биха били малко - но като начинаещи трябва да отделите за това поне час или дори повече. Ако не сте свикнали с натоварването, то често е мъчение в началото, което, разбира се, влияе върху вашата бъдеща мотивация и в резултат на това вероятността да се придържате към спорта в дългосрочен план е малка.

Освен това много хора са склонни да се "възнаграждават" за усилията си с храни, съдържащи големи количества захар, което води до бързо възвръщане на току - що изгорените калории.

Отслабване само със спорт - напълно възможно

Нещата всъщност не са сложни. Ако някой приема по-малко калории, отколкото изгаря, то той ще се бъде в енергиен дефицит. Това е лесно постижимо при физическо натоварване. Проблем обаче е разпределянето на времето. Повечето хора искат да отслабнат колкото е възможно повече във възможно най - кратък срок. Но за отслабването е нужно повече време. Ето защо е много по-ефективно да правите малки промени, които след това да запазите в дългосрочен план, вместо да упражнявате тежък спорт в продължение на три месеца и след това да не поглеждате спортното си облекло.

Ключът е начинът на живот

Личният начин на живот до голяма степен е отговорен за това колко тежите. Ето защо повечето хора се чувстват подтикнати веднага да променят навиците си. В крайна сметка това е и най-ефективно.

В краткосрочен план, разбира се, това е лесно постижимо, но много малко хора успяват да запазят промените за дълго. В по - ранен или по - късен момент 98% от хората се отказват. Ето защо малките стъпки са много по-подходящи. Например, можете да започнете с кратко упражнение всеки ден, което ще ви помогне да изгорите допълни 100 калории. Няма значение дали ще се откажете от колата си и ще ходите пеша вместо това или ще инвестирате известно време върху фитнес уреда, който имате вкъщи, докато гледате любим сериал. Важното е тази активност да на ви натоварва твърде много. Това помага да не искате да се "възнаградите" веднага - в крайна сметка натоварването не е било толкова изтощително. Освен това с течение на времето действието ще се превърне в навик, към който автоматично ще се придържате. Така правите малка стъпка към промяната, независимо дали става въпрос за нова ежедневна физическа активност или увеличаване на продължителността на досега практикуваните упржанения - това зависи от вас. С течение на времето естествено ще увеличите натоварването, дори несъзнателно, и ще се чувствате много по - добре физически. Може да не отслабнете драстично веднага, но този подход ще ви гарантира липсата на проблеми с теглото в дългосрочен план.

Не забравяйте за приема на енергия

Когато правите упражнения, винаги помнете, че имате нужда от достатъчно енергия за тях. Енергийният дефицит е важен при отслабването, но след тренировка тялото се нуждае от захранване под формата на въглехидрати и протеини. Ако това снабдяване не е осигурено, тялото не може да натрупа никаква мускулна маса. Трябва да избягвате да ядете директно след тренировка само в дните, когато тя е лека и по - скоро ненатоварваща.

Вместо драстични лишения, свързани с диетата ви, е по-добре да правите последователни малки промени, към които след това да се придържате в дългосрочен план. Това изисква доста търпение, но ще бъдете възнаградени за него. Само така ще започнете да се наслаждавате на физическите упражнения и ще подобрите качеството си на живот.