Тренировки - кога ще видя резултатите?

Когато започнете с тренировъчната рутина, разбира се, искате да видите първите резултати възможно най-скоро. Кога това всъщност е реалистично?

Кога наистина ще се видят първите резултати от тренировките - не може да се каже със сигурност. Факт е, че това зависи от редица фактори. На първо място е целта на тренировките. Защо или за какво тренирам наистина? Искам ли

 • повече мускули
 • повече сила
 • по-дефинирани мускули
 • повече издръжливост
 • по-добра координация?

В зависимост от целта човек трябва и да следва различен план за тренировка. А има и много специфични предпоставки, които влияят върху тренирането. Те са, например:

 • пол
 • възраст
 • първоначално спортно ниво
 • честота на трениране
 • тип тренировки
 • и т.н.

Адаптиране към нови стимули

Когато тренираме, нашето тяло се адаптира с времето към новите стимули. Ако тичаме редовно, например, това подлага нашата сърдечно-съдова система на изпитание, а също и координацията и мускулите на краката. По време на фазите на регенериране тялото се адаптира към това, което ще доведе с течение на времето до по-добра издръжливост, повече мускули, по-добра координация.

Супер компенсация

Това покачване на ефективността често се нарича супер компенсация. Теорията зад това е проста: Чрез тренировъчния стимул намалява нашата крива на ефективността. Нашето тяло реагира като се регенерира във фазата на покой над първоначалното ниво.

Тези напасвания стават непрекъснато, но не и с една и съща скорост. Това означава, че по-нетренирани хора ще забележат много по-бързо по-голям напредък, отколкото вече физически активните хора. Колкото по-добре сме тренирани, толкова повече усилия ще са необходими, за да видим забележими ефекти. Освен това, винаги се стига до нива на платото, при които ефективността е дълго в застой.

Различно времетраене за адаптиране

В зависимост от това коя система се натоарва, отнема различни периоди от време, докато тялото се напасне.

Най-бързо се напасват нервите. Тяхната проводимост се подобрява след няколко минути или часове.

Сърдечно-съдовата система се нуждае от дни до седмици за напасване. Също толкова време е необходимо да се адаптират мускулите и силата.

Най-дълго време е необходимо на ставите, сухожилията и ставните връзки. Те се нуждаят от месеци.

Заключение

Това, кога ще видим първите успехи от тренировките, зависи от различни фактори. Независимо от личните предпоставки, винаги е въпрос на това, какво и как се тренира. По принцип, с добър график за тренировки и свързаната с тях последователност, след около два до три месеца са видими първи успехи.

Друг важен фактор е диетата. Ако искаме да изградим мускули, трябва да се приемат много калории, в противен случай нищо не се получава. С тази тема ще се заемем следващия път.