Презаредете с витамини и минерали от свежи плодове!

Природата ни предлага голямо изобилие през лятото: малини, ягоди, череши, кайсии, френско грозде/касис, боровинки/къпини... има ги в Централна Европа (и не са внесени от дълечни страни). Колкото по-зрели са набрани плодовете, толкова по-голям е потенциалът им на витамини и минерали (а и плодовете имат много по-интензивен вкус). Сега можете да се възползвате от това.

Кайсията превъзхожда останалите с високото съдържание на каротин - повече от почти всички други плодове. Също ни снабдява и с минералите калций, фосфор и желязо, както и с витамини В1, В2 и С - това я прави особено полезна за нашето здраве. Тя има положително въздействие върху косата и ноктите, осигурява розов тен, укрепва имунната система и стимулира кръвообращението. В допълнение, съдържащата се салицилова киселина има антибактериален ефект и убива микроби в стомашно-чревния тракт.

И ягодите са истинска сила за нашето здраве: те имат високо съдържание на минерали като натрий, калций, калий, фосфор, желязо и фолиева киселина и съдържат много витамини (провитамин А, B2, B3, E, K и 65 мг витамин С на 100 грама). Освен това, червените, нискокалорични изкушения детоксикират червата, укрепват имунната система и метаболизма,  действат като диуретик, действат кръвообразуващо и насърчават растежа на клетките.

Боровинките са богати на каротини, които предпазват имунната система и клетките на организма от бактерии и свободни радикали. Концентрацията на витамин C (срещу инфекции и настинки) също е важна. Освен това, боровинките съдържат много танини, които действат върху лигавицата, предотвратяват възпаления и ги потискат, както и убиват бактериите.

Съставките на малината включват: захар, плодови киселини и пектин, минералите калий, калций и фосфор, провитамин А, витамини В1, В2 и С. Малиновият сок се смята за лековит.

От гледна точка за здравето обаче, най-ценния вид от плодовете е касиса (черен). Той принадлежи към най-богатите на киселини плодове и предоставят важни фибри, богат е на калций, фосфор, калий, пектин, плодови киселини (лимонена киселина) и витамин С.

И черешите са богати на калий, фосфор, желязо, магнезий и витамини B1, B2, B6 и С. Освен това, черешите осигуряват фитохимикали, които укрепват имунната система.