Постоянен стрес: претоварване, докато тялото започне да стачкува

В днешно време всички по някакъв начин сме под стрес. В един динамичен свят, какъвто е нашият, стресът е постоянно състояние. Това носи сериозни последици за здравето.

Стресът е нещо много лично. Всеки реагира на него различно. Симптомите на стреса могат да бъдат разделени в четири категории: физически (треперене, напрежение), умствени (липса на концентрация, удължено време за реакция) и психологически (паника, униние) симптоми и промени в поведението (повишена консумация на алкохол/кофеин, промени в хранителните навици). Тези симптоми могат да се появят в много различни варианти и комбинации.

Стресът по принцип не е отрицателен. Той ни тласка, изостря сетивата и последиците често са много добри резултати. Ако стресът, обаче, стане постоянно състояние, той ни разболява.

Какво се случва в тялото?

Стресът възниква, когато мозъкът сигнализира чрез сетивата за някаква опасност. Различните вещества се отделят в организма, включително и хормоните адреналин и кортизол.

Това има многообразно въздействие: кръвното налягане и нивото на кръвната захар се покачват, както и честотата на дишането и сърдечната честота. В допълнение, зениците се разширяват. С една дума, освобождава се енергия и тялото рабори с пълни обороти. Биологично погледнато това е важно, защото по-рано в опасни ситуации обикновено е значело борба или бягство.

В днешно време тези опасности вече не съществуват. В замяна на това, човекът е създал други стресови фактори. Те включват например:

  • значими събития като смъртта на любим човек или да станем жертва на престъпление

  • ежедневни ядове, които се сумират и много натоварват

  • частни проблеми, като например финансови трудности

  • стрес в професионалния живот - тормоз, напрежение, натоварване

  • различни страхове - страх от провал, екзистенциална тревога

  • фактори на околната среда, като например шум

  • физически проблеми

Тези стресови фактори предизвикват едни и същи физически реакции, както и преди, при нашите предци при среща с хищник. Но за разлика от тогава, няма нито битка, нито бягство, така че липсва физическата активност, поради което произведените вещества, и по този начин стреса, не се разграждат. Създава се постоянен стрес. Това увеличава риска от инфаркти, инсулти и сърдечносъдови заболявания. Рискът от развитие на диабет или наднормено тегло се увеличава. В допълнение, имунната система е отслабена, при което податливостта към заболявания се увеличава.

Но стресът може да се възприеме и положително. Това зависи от продължителността, интензивността и вярата, че стресовата ситуация е управляема. Една първа оценка на това дали дадено събитие предизвиква положителен или отрицателен стрес се случва несъзнателно. Независимо от това, устойчивостта на стрес може да бъде увеличена с някои мерки.

Какви са възможностите, ще узнаете следващата седмица.