Eстествените лечебни сили на коледната елха

С аромата на гора Коледната елха и тази година влезе в празнично украсените жилища и къщи - и внася цялата си целебна сила у дома. Още Парацелзий и Хилдегард фон Бинген са знаели за ползите за здравето на смърча и елата...

Хора с астма и слаби бели дроове намират облекчение, ако се сложи една кошница, пълна с пресни елхови клонки в спалнята или болничната стая, защото ароматните масла, които се изпаряват, пречистват въздуха. Но такова прекрасно коледно дърво в спалнята помага и на здрави хора за дълбок, спокоен сън. - Това е препоръчано още от швейцарския пастор Йохан Кюнцле (1900).

Самите иглички могат да се използват като стимулираща добавка за вана: събират за падналите "листа" и се варят в продължение на пет минути (около 200 г иглички на1 литър вода). След това сместа се добавя в гореща вана - прекрасно! Това помага - засилва кръвообращението - дори и при ревматични оплаквания. Във всеки случай, такава баня е края на всички болезнени напрежения. Само вечер това не е добра идея - тя стимулира и прави заспиването трудно.

Може да се направи и чай от ела и смърч (само от пресни иглички!): Заливат се 1-2 чаени лъжички голи иглички с чаша гореща вода и се оставя пет до десет минути. След това се пие - а още по-добре - инхалира. Това помага при респираторни проблеми. Особено при по-възрастните и пушачите силата на етеричните масла от иглите действа добре. Също и в ароматна лампа - като дестилиранано етерично масло - ела и смърч имат положителен ефект върху лигавиците и облекчават при настинки и други.

Въпреки това, най-добрата терапия е една разходка през зимната гора в здравословния, ароматен въздух на иглолистните дървета. Ароматът също така действа тонизиращо и разходка след стресиращите празници може да бъде наистина от полза!