Може ли вдигането на тежести да измести кардио тернировките?

Може ли вдигането на тежести да измести кардио тернировките?

Редовните кардио тренировки имат много предимства - повечето от които, разбира се, са свързани със здравето.

Кардиоваскуларният фитнес е от интерес и за хората, които практикуват основно бодибилдинг. Колкото по-добро е сърдечно-съдовото ниво, толкова по-бързо тялото се възстановява между сериите и толкова повече може да издържи в една тренировъчна сесия.

Липса на желание

Много хора, които прекарват времето си във фитнес залата с вдигане на тежести, не обичат кардиото. Тогава те търсят алтернатива и в крайна сметка стигат до въпроса дали не може да се замени кардиото със силови тренировки с повече повторения с по-малко тегло и с по-кратки почивки между сериите. В края на краищата, и този тип тренировки са много изтощителни. Освен това, кардио тренировката не винаги е оптимална за мускулния растеж.

Отговорът: едно проучване

Проучване вече е изследвало този въпрос.

За тази цел 16 спортисти, които са се занимавали с тренировки с тежести за поне за две години, са разделени на две групи. В допълнение към силовата тренировка, едната група за осем седмици прави по два пъти в седмица и серии HIIT на велосипед:

  • 5 минути загряване на ниво 6 от 10
  • 7 пъти спринтове по 30-секундни на ниво 8-9; между тях 90 секунди с ниво 5-6
  • 5 минути разтоварване на ниво 4-5

Другата група правила HIIT два пъти седмично в допълнение към силовите тренировки, по веднъж с мъртва тяга и с клекове. За целта правили 7 серии с толкова много повторения, че да могат да направят едва едно или две повторения в края. Между сериите имало 90 секунди почивка и в края пет минути разтоварване на бягаща пътечка.

Резултатите

Изследването показало, че добиването на сила било едно и също и за двете групи. В допълнение, VO2max се е увеличил и в двете групи, но с видими разлики: в групата, която правила HIIT на велосипеда, VO2max се е увеличил много повече. Това предполага, че като бодибиър, който иска да подобри сърдечно-съдовите си резултати, ще е по-добре да се прави HIIT на велосипед.

Добавете и факта, че HIIT серии с клек или мъртва тяга намаляват общата тренировка с максимално тегло - в края на краищата, трябва да дадете и почивка на мускулите. При колоездене проблемът е по-малък.

Не на последно място, трябва да се има впредвид и рискът от наранявания: ако правите клек или мъртва тяга в бърза последователност с голям брой повторения и много серии, последващата умора може да доведе до неправилно изпълнение на упражненията. Това на свой ред увеличава вероятността от нараняване. При колоезденето уморените крака не са проблем.