Правилната нагласа за вдигане на тежести

Правилната нагласа за вдигане на тежести

Какво е силата? Е, по принцип силата винаги е относителна. Това, което е „силно“ за един човек, може да не е за друг. Без значение какви са целите ни или как ги дефинираме, има няколко основни правила за силови тренировки, които е добре да знаете.

Започнете с търпение и доверие

Изграждането на сила и мускули изисква време. Никой не може да очаква да влезе за първи път във фитнес залата и да започне с най-големите тежести. Дори най-добрият щангист в света е трябвало да започне от най-малкото. Необходимо е време, за да развиете усещане за това, какви тежести работят най-добре за вас.
Тялото трябва да се адаптира към движенията, на които го учим да вдига тежести. Това означава, че трябва да бъдем търпеливи, докато учим телата си как да се движат по нови начини.

Когато вдигаме тежести, ние също тренираме централната си нервна система. С течение на времето се развива връзка, нещо като „връзка между ума и мускулите“. Колкото повече тренираме, толкова по-лесно е тялото ни да активира мускулите си, така че тренировките също са по-лесни.

Качество вместо тегло

По-важно е да се съсредоточите върху качеството на вашите движения, отколкото върху това колко тегло вдигате. Можете лесно да си навредите, вдигайки повече тежести, отколкото трябва. Няма смисъл да пробвате тренировки с повече тежести, ако не сте готови за тях. Особено като начинаещ, фокусирайте се върху формата си. Ако установите, че не можете да вдигнете тежестта, която сте избрали, това може да се дължи на грешна поза при извършване на упражненията. Може да се наложи да изградите поддържащи мускули, преди да можете да се съсредоточите върху по-големи мускулни групи.

Съсредоточете се върху основите

Има причина, поради която упражнения като мъртвата тяга винаги са били използвани за изграждане на мускулна маса: те работят. Помислете за сложни упражнения, които натоварват повече от един мускул. Тонизираните бицепси винаги изглеждат добре, но ако целта ви е да подобрите силата си, трябва да се съсредоточите върху система от упражнения. Изолираните тренировъчни упражнения не стимулират мускулния растеж по същия начин, както упражненията, които обхващат няколко мускулни групи.

Активирайте целевия мускул

Последният съвет е най-важният: всяко упражнение, което правите, активира целевите мускули. Ако не усещате целевия мускул да работи по време на упражнение, нещо не е наред. Например може да има мускулен дисбаланс, защото някои мускули са твърде слаби. След това тялото компенсира това чрез прекалено активиране на стабилизиращи мускули или чрез използване на вторични мускулни групи, за да компенсира слабостта. Болката обикновено се свързва с този дисбаланс и може да доведе до наранявания. Най-добрият начин да предотвратите това е да се съсредоточите върху правилното изпълнение на упражненията.