Авокадо - супер-плод!

Обикновено е в зелено, но понякога в тъмно червено, лилаво или почти черно - авокадото (Persea gratissima). Сърцевината е зеленикава до жълта като масло. Тя може да се извади с лъжичка и насърчава човешкото здраве и красота. Авокадото е супер-плод (не костилков, а месест!), който е с произход в южната част на Мексико.

Огоромно съдържание на хранителни вещества, богат резервоар на ненаситени мастни киселини, защитаващ сърдечно-съдовата-система, понижаващ холестерола, широк спектър от антиоксиданти (включително лутеин и зеаксантин , които предпазват макулата на окото), много витамин С , витамин Е , почти всички B- витамини и фолиева киселина , витамин К , манган , магнезий , мед и калий , фосфор , цинк , йод , калций и желязо ... и още много фибри: това е "съдържаниетоо" на този супер-плод Авокадо!

В допълнение, авокадото се грижи за красива кожа, добре поддържана коса и външен вид.  Смесено с малко мед придава блясък на кожата. Авокадо се смесва с малко овесени ядки, яйца и лимонов плясък за чудесна маска за ръце. Смесено с йогурт се втрива в измита коса за здравословен блясък (остатъци от авокадото винаги да се измиват, в противен случай изглежда малко грозно, защото авокадото бързо покафевинява).

Трудно е за вярване е, но с наистина калоричното авокадо (до 200 ккал на 100 г) също може и да се отслабне: Съдържанието на хранителни вещества в авокадото от мазнини, въглехидрати и протеини носи устойчива ситост. А качеството на мазнината благоприятства усвояване на витамини. Плода се яде с малко лимон, сол и черен пипер - или смесено с кисело мляко, лук и домати.
Но авокадото или Aguacate, както се нарича на испански, присъства класически в мексиканската кухня, за гуакамоле - вид крем. Той е подобен на нашите сосове, но съдържа значително по-вече чили. Яде се с тортила, като гарнитура към месни ястия или с такос - и си пожелаваш: добър апетит!