13 страхотни начина за укрепване на имунната система през зимата

13 страхотни начина за укрепване на имунната система през зимата

Зимата наближава и вече протяга студените си пръсти. Време е да извадите дебелите якета и палта от гарероба. С това идва и сезонът на настинките, което увеличава вероятността да се разболеете от грип или друго вирусно заболяване. Нека разгледаме няколко варианти, с които можете по естествен начин да подсилите имунната си система, така че тя да се противопостави на атаките на вирусите и бактериите.

Здравословно и балансирано хранене

Вие сте това, което ядете. Тази стара поговорка важи с пълна сила за имунната ни система, тъй като червата играят значителна роля за нейното добро функциониране. Съсредоточете се върху здравословно, балансирано хранене и консумирайте всички видове храни, особено плодове, зеленчуци, ядки, семена и кълнове. Яжте био продукти (регионални и сезонни), които са внимателно обработени. Хранителните вещества, съдържащи се в тези храни, имат не само положителен ефект върху имунната система.

Прибавете повече вкус към храната

Добавете билки и подправки към храната си, тъй като те имат антибактериални и антисептични свойства. Освен това те придават страхотен вкус на всяко ястие! Само една щипка от това и една щипка от онова, ще направи храната ви една идея по-вкусна и ще укрепи имунната система!

Наблегнете на чесъна

Чесънът печели специално място в този списък заради антибактериалните си свойства. Яденето на суров чесън е един от най-мощните (и пикантни!) начини да укрепите защитните си сили!

Пийте много течности

Водата е най-добрият начин за пречистването на организма от всички видове токсини и за укрепването на имунната система.

Избягвайте захарта

Захарта има много отрицателни ефекти върху организма ни. Например, тя не е толкова полезна за имунната система, тъй като предизвиква възпаление в организма, което отслабва защитната система. Затова преминете към естествени източници, като например плодове, и намалете количеството захар в домакинството.

Консумирайте по-малко алкохол

Известно е, че алкохолът потиска имунната система, а това определено не ви е нужно, когато имате грип или настинка. Затова намалете консумацията на алкохол през зимата и вместо това пийте прясно изцеден плодов сок, защото той съдържа много витамини.

Наблегнете на упражненията и спорта

Всеки един вид физическа активност има положителен ефект върху защитните сили на организма. Не е задължително това да бъде във фитнес залата, може да бъде и обикновена половин часова разходка всеки ден. Ежедневните физически упражнения намаляват риска от сърдечни заболявания, рак, високо кръвно налягане, диабет и други болести.

Достатъчна доза сън

Имунната система се укрепва по време на сън. Хората, които са лишени от сън, боледуват по-често. Затова се уверете, че спите около осем часа всяка нощ, за да сте във форма.

Намалете стреса

Опитайте се да не се напрягате прекалено много. Всеизвестен факт е, че стресът повишава податливостта ни към болести и че хората с по-високи нива на стрес, боледуват по-често. Най-добрият начин да се преборите със стреса е съзнателно да отделяте време за дейности, които ви отпускат. Дали това ще бъде добра книга, йога или упражнения, зависи от вас. Важното е наистина да отделяте време за редовно изключване и отпускане.

Пригответе подходящия тоалет за зимните дни

Уверете се, че сте облечени подходящо за температурите през зимата. Особено ръцете, лицето и стъпалата, които често се забравят. Облечете се топло и бъдете здрави. Защитната система на организма страда, когато ни е студено.

Мийте ръцете си по-често

Винаги е добре да миете ръцете си редовно. Особено през зимата, когато вирусният риск е висок, а настинките и грипът са в разгара си, е добре да миете ръцете си често - със сапун и в продължение на поне 20 секунди.

Социални контакти

Чувството за самота или изолация не само влияе на настроението ни, но може дори да отслаби имунната ни система. Затова активно търсете социални контакти и прекарвайте време със семейството и приятелите си.

Опитайте се да редуцирате отрицателното въздействие

Заобиколени сме от безброй вещества, които могат да имат отрицателно въздействие върху нас. Например много почистващи продукти съдържат съставки, които да окажат отрицателно въздействие върху имунната ни система. Затова се уверете, че използвате екологични почистващи продукти, за да поддържате дома и тялото си чисти.

Ако следвате тези съвети, вероятно ще преминете през сезона на настинките със силна имунна система. С оглед на това ви пожелаваме прекрасна зима!