Фитнес-тенденции за 2016

Винаги е трудно да се правят прогнози. Въпреки това, такива често се правят, особено в началото на годината. Така и за новите, или все още актуалните тенденции във фитнеса за 2016.

Вече десета поредна година Американския колеж по спортна медицина проведе голямо проучване сред експерти за това, какви ще са тенденциите във фитнеса през 2016 г.. Бяха определени 40 възможни тенденции, за които можеше да бъде гласувано. След това тези тенденции  бяха изпратени на 26 933 експерти, учени и журналисти в областта на здравето и фитнеса от цял свят, които трябваше да оценят отделните тенденции с оценки от 1 до 10, като 10 е най-високата оценка.

Тъй като фитнес-индустрията постоянно се развива, е интересно да се погледне напред в бъдещето. Ще има ли нова тенденции изобщо, или тенденции от последните години просто ще се засилват, или се връща нещо старо?

Нека да разгледаме резултатите.

 1. Wearable Technologies
  Въпреки че тази технология, включваща фитнес-тракери, пулсомери и Smart-часовници, е сравнително нова, пазарът е в изключителен възход. Това ще се засили през следващите няколко години, като ще бъдат добавени нови продуктови категории, като например интелигентни очила и интелигентни текстили.

 2. Body Weight Training
  Тази тенденция стана популярна отново през последните години. Това са фитнес-упражнения, които се извършват със собственото телесно тегло. Класически пример са лицевите опори.
  Днес този вид тренировка се предлага целенасочено от все повече и повече спортни зали. Това е удобна форма за тренировка, защото почти не е необходимо оборудване, и която ще остане популярна в следващите години.

 3. High Intensity Interval Training
  При този тип тренировка кратки, интензивни натоварвания постоянно се заменят с кратки фази на регенерация. HIIT-тренировката обикновено трае само 30 минути, поради което е популярна най-вече сред хора, които не разполагат с много време.

 4. Вдигане на тежести
  Класика, която продължава да бъде много популярна, защото е неразделна част от всяка добра програма за тренировка.

 5. Професионални фитнес инструктори и експерти
  Различните програми за обучение на професионални фитнес-инструктори и експерти процъфтяват. Има голям интерес. От години разрастващ се сектор, при който образованието и сертификатите са все по-важни, защото те осигуряват предимство в силно конкурентния пазар на фитнеса. В същото време, клиентите имат предимства от това, тъй като те могат  да избират от най-доброто от голям брой професионалисти.

 6. Personal Training
  Тъй като има все повече и по-професионално подготвени фитнес инструктори, се увеличава и предлагането на лични треньори във всички области на здравеопазването и фитнес-индустрията.

 7. Функционален фитнес
  Този тип тренировка симулира движения, които обикновено хората извършват в ежедневието си. Така мускулни групи, които са необходими най-често, биват специално подсилени. С вдигане на тежести биват подобрени баланс, координация, както и сила и издръжливост.

 8. Фитнес за възрастни хора
  Населението застарява все повече и повече хора искат да поддържат форма. Ето защо, развитието на фитнес програми за възрастни хора играе все по-важна роля.

 9. Спорт & отслабване
  Тук става дума за комбинация от фитнес-тренировки и програми, които имат за цел намаляване на теглото чрез намаляване на калориите. С увеличаване на броя на хората с наднормено тегло в индустриализираните държави не е изненадващо, че тази категория попада в топ 10. Комбинацията от леки упражнения и диета е ефективен начин за отслабване и запазване на теглото. Освен това, двете области се допълват перфектно взаимно.

 10. Йога
  Тази категория включва всички видове йога, рower-йога, бикрам, йога-латес и др. Със своето разнообразие от форми йогата винаги по-малко се обновява, което я прави привлекателна форма на физическо натоварване.