Увеличете фокусирането и концентрацията

Увеличете фокусирането и концентрацията

Фокусирането и концентрацията стават все по-важни, но все по-трудни за постигане. Ето няколко съвета.

Фокусирането и концентрацията са трудни. Особено в днешния свят, толкова шумен, с постоянно отвличане на вниманието, не е лесно да се съсредоточим напълно. Ето защо е толкова важно да фокусираме вниманието върху нещата, които наистина имат значение.

Какво е фокусът?

Често експертите определят фокуса като акт на умишлено концентриране върху нещо. Да се концентрираш съзнателно върху нещо означава и игнориране на други неща. Подборът играе решаваща роля.

Фокусът е ключът към продуктивността, защото казвайки не на всички други опции се отваря възможността да достигнем до основното, което искаме да постигнем.

Защо вече не умеем да се съсредоточим

Хората днес нямат проблем да се съсредоточат, а да изберат. Мозъкът на здрав човек винаги е способен да се фокусира - стига да премахнем отвличането на вниманието. Доказателството са неща, които имат краен срок. В един момент става толкова спешно, че просто се заемате и го свършвате. Когато е спешно, изведнъж и концентрацията е добра.

Вместо да правим нещата едно след друго, днес за съжаление много задачи се вършат едновременно. В началото звучи доста добре. Вместо да извършваме само една работа, се заемаме с няколко едновременно. За съжаление, уравнението на времето не е по-ефективно и ефикасно. Причината за това е, че макар да можем да вършим няколко задачи едновременно, можем да се съсредоточим само върху една задача наведнъж. Ако проверяваме набързо своя смартфон, докато правим нещо друго, отнема повече от минута, за да работим толкова концентрирано върху първата задача, както преди. Ако проверяваме съобщенията и имейлите си на всеки пет минути, губим на всеки час по дванадесет минути.

Съвети за повече фокус

Често губим фокус, защото нямаме обратна връзка. Мозъкът иска да види напредъка, който постигаме.

Преди е било лесно. Земеделският производител веднага е жиждал коя част от полето вече е изорал с плуга. На компютъра този напредък е трудно видим, съдържанието на екрана се променя, но самият екран остава същия.

Следователно е много важно да се измерват нещата, защото само това, което се измерва, може да се подобри. Но измерването не трябва да е преценка за това кой сте, а да покажете къде се намирате.

Измерването не бива и да е сложно. Един X в календара, когато сме направили нещо концентрирано, е достатъчен. Целта след това е просто да не прекъсваме веригата или възможно най-рядко.

Как да подобрим концентрацията

Има много начини да подобрим концентрацията си. Ето няколко идеи:

  • Без разсейващи предмети
    Оставете телефона в друга стая или го изключете. Имейли се четат само на обяд и всички други разсейващи неща се премахват.
  • Закотвяща задача
    Избирайте по една задача всеки ден, която е абсолютно най-важна за този ден. Разбира се, можете да имате и други задачи в списъка си, но тази закотвяща задача е абсолютно задължителна като първа. Тази котва поддържа остатъка от деня структуриран.
  • Обърнете внимание на енергийното ниво
    По-лесно е да управляваме нашите енергийни нива, отколкото нашето време. Затова трябва да се справим с определени дейности, които се нуждаят от нашето пълно внимание през деня, когато имаме най-много енергия. По-доброто управление на времето не е ефективно. Каква полза е, ако имате време, но нямате енергия да извършите планираните задачи?

Без значение кои идеи ще използвате, важното е едно: всеки път, когато се разсейваме и не можем да се концентрираме, е важно да се концентрираме само върху едно нещо и да го правим, докато стане. В някои случаи това означава и премахване на всичко, което ни разсейва. Важното е да се започне със задачите.